Elegancki karp w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Elegancki karp w galarecie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

null

null

1 sztuka

1 łyżka

5 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz umyj i zagotuj razem z 2 l wody.

Krok 2

Dodaj przyprawy i oczyszczone kawałki ryby. Gotuj przez 20 minut.

Krok 3

Odcedź, kawałki ryby i pokrojone w słupki lub kostkę warzywa ułóż na półmisku.

Krok 4

Wywar wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, octem i ubitymi na sztywną pianę białkami. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.

Krok 5

Przecedź przez sito i zestaw z ognia, a gdy zacznie zastygać zalej karpia galaretą i odstaw jeszcze w chłodne miejsce.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Elegancki karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Elegancki karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Elegancki karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Elegancki karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Elegancki karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Elegancki karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Elegancki karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Elegancki karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej