Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj ziemniaki, dodaj jajko i bułkę tartą - wyrób jednolitą masę.

Krok 2

Grzyby namocz w gorącej wodzie, następnie pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, dodaj grzyby, zalej wywarem z moczenia grzybów. Duś do momentu odparowania płynu.

Krok 3

Do grzybów dodaj bułę tartą, ser oraz posiekaną natkę. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4

Z ziemniaczanej masy formuj małe klopsiki, w każdym z nich zrób wgłębienie i napełnij farszem. Uformowane gałki obtocz w mące i usmaż na oleju.

Krok 5

Przygotuj Sos grzybowy Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Usmażone gałki podawaj na ciepło polane grzybowym sosem.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej