Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym
średnie
2 osoby zapisały
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj ziemniaki, dodaj jajko i bułkę tartą - wyrób jednolitą masę.
Krok 2
Grzyby namocz w gorącej wodzie, następnie pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, dodaj grzyby, zalej wywarem z moczenia grzybów. Duś do momentu odparowania płynu.
Krok 3
Do grzybów dodaj bułę tartą, ser oraz posiekaną natkę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Krok 4
Z ziemniaczanej masy formuj małe klopsiki, w każdym z nich zrób wgłębienie i napełnij farszem. Uformowane gałki obtocz w mące i usmaż na oleju.
Krok 5
Przygotuj Sos grzybowy Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Usmażone gałki podawaj na ciepło polane grzybowym sosem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej