
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet umyj, oczyść i osusz w ręczniku papierowy, i pokrój na małe kotleciki.
Krok 2
Osobno mieszaj przyprawy i olej i włóż do nich piersi, a następnie odstaw na godzinkę.
Krok 3
Po tym czasie przełóż filet do naczynia do gotowania na parze i gotuj około 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filet z indyka gotowany na parze
Szukasz pomysłu na smaczny i prosty w przygotowaniu obiad? Podaj pierś z indyka na parze! Delikatne mięso nie potrzebuje wielu dodatków, by zyskało wyrazisty smak i zamieniło się w danie z charakterem. Jego obróbka nie trwa długo, a dzięki gotowaniu filetu z indyka na parze zachowuje swoją soczystość. Znika całkiem ryzyko przypalenia, więc możesz mieć pewność, że posiłek z piersią z indyka na parze będzie wyśmienity.
Dla kogo?
Stawiasz w kuchni swoje pierwsze kroki i nie masz odwagi sięgać po skomplikowane przepisy? Indyk gotowany na parze to potrawa idealna na start. Sprawdzonym przepisem oczarujesz swoich bliskich, którzy z pewnością będą ci kibicować w dalszej nauce gotowania.
Na jaką okazję?
Mimo że zazwyczaj w kuchni najbardziej staramy się podczas przygotowań do ważnych uroczystości, rola codziennych posiłków też nie powinna być bagatelizowana! Z przepisem na filet z indyka na parze będziesz jadać smacznie nie tylko od święta.
Czy wiesz, że?
Dzięki umieszczeniu mięsa w marynacie na godzinę, po przyrządzeniu będzie ono miękkie i bardziej aromatyczne. Zaplanuj odpowiednio pracę nad indykiem gotowanym na parze, by z braku czasu nie pominąć tego etapu.
Dla urozmaicenia:
Do piersi z indyka gotowanej na parze pasują rozmaite dodatki. Pieczone ziemniaki czy brązowy ryż? Zdecyduj, co wolisz! Nie zapomnij o surówce lub warzywach podanych ciepło, które też możesz przyrządzić na parze.