
Składniki
600 gramów
1.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety opłukać i pokroić na kawałki około 10 cm. Obtoczyć w marynacie przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu.
Krok 2
Z mąki, mleka, jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodać trochę wody). Ciasto doprawić łyżeczką cukru oraz solą i pieprzem.
Krok 3
Filety obtoczyć z cieście naleśnikowym i smażyć na oliwie na złoto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filety z dorsza w cieście naleśnikowym
Filety z dorsza w cieście naleśnikowym przypadną do gustu nie tylko miłośnikom rybnych dań. Tak przygotowany dorsz to dobry pomysł na codzienny obiad, ale też ciepłą przekąskę. Możesz ją podać z ziemniakami i surówką lub wykorzystać do przygotowania smacznej kanapki z dodatkiem sera żółtego, świeżych warzyw i ulubionych sosów, np. ketchupu, majonezu czy sosu koperkowego. Ciasto naleśnikowe przyrządza się tak samo jak w klasycznym przepisie na to mączne danie, należy jedynie zwrócić uwagę, by było nieco gęstsze niż przy naleśnikach. Można do niego też dosypać nieco przypraw, np. oregano, tymianek lub słodką paprykę. Filety przed obtoczeniem w cieście smaruje się specjalną marynatą, która podkreśli smak ryby. Po upieczeniu potrawa jest chrupiąca z zewnątrz i delikatna oraz miękka w środku. Dobrze komponują się z nią zwłaszcza dodatki kiszone – pikantna kapusta lub ogórki z chili, ale też sałatki ze świeżych warzyw, np. grecka z fetą. Szukasz propozycji na smaczne rybne danie? Przygotuj dorsza w cieście naleśnikowym według podanego przepisu!