Filety z dorsza w cieście naleśnikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z dorsza w cieście naleśnikowym

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłukać i pokroić na kawałki około 10 cm. Obtoczyć w marynacie przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 2

Z mąki, mleka, jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodać trochę wody). Ciasto doprawić łyżeczką cukru oraz solą i pieprzem.

Krok 3

Filety obtoczyć z cieście naleśnikowym i smażyć na oliwie na złoto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z dorsza w cieście naleśnikowymFilety z dorsza w cieście naleśnikowym

Filety z dorsza w cieście naleśnikowym przypadną do gustu nie tylko miłośnikom rybnych dań. Tak przygotowany dorsz to dobry pomysł na codzienny obiad, ale też ciepłą przekąskę. Możesz ją podać z ziemniakami i surówką lub wykorzystać do przygotowania smacznej kanapki z dodatkiem sera żółtego, świeżych warzyw i ulubionych sosów, np. ketchupu, majonezu czy sosu koperkowego. Ciasto naleśnikowe przyrządza się tak samo jak w klasycznym przepisie na to mączne danie, należy jedynie zwrócić uwagę, by było nieco gęstsze niż przy naleśnikach. Można do niego też dosypać nieco przypraw, np. oregano, tymianek lub słodką paprykę. Filety przed obtoczeniem w cieście smaruje się specjalną marynatą, która podkreśli smak ryby. Po upieczeniu potrawa jest chrupiąca z zewnątrz i delikatna oraz miękka w środku. Dobrze komponują się z nią zwłaszcza dodatki kiszone – pikantna kapusta lub ogórki z chili, ale też sałatki ze świeżych warzyw, np. grecka z fetą. Szukasz propozycji na smaczne rybne danie? Przygotuj dorsza w cieście naleśnikowym według podanego przepisu!