Filety z dorsza w cieście naleśnikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z dorsza w cieście naleśnikowym

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłukać i pokroić na kawałki około 10 cm. Obtoczyć w marynacie przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 2

Z mąki, mleka, jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodać trochę wody). Ciasto doprawić łyżeczką cukru oraz solą i pieprzem.

Krok 3

Filety obtoczyć z cieście naleśnikowym i smażyć na oliwie na złoto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z dorsza w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z dorsza w cieście naleśnikowymFilety z dorsza w cieście naleśnikowym

Filety z dorsza w cieście naleśnikowym przypadną do gustu nie tylko miłośnikom rybnych dań. Tak przygotowany dorsz to dobry pomysł na codzienny obiad, ale też ciepłą przekąskę. Możesz ją podać z ziemniakami i surówką lub wykorzystać do przygotowania smacznej kanapki z dodatkiem sera żółtego, świeżych warzyw i ulubionych sosów, np. ketchupu, majonezu czy sosu koperkowego. Ciasto naleśnikowe przyrządza się tak samo jak w klasycznym przepisie na to mączne danie, należy jedynie zwrócić uwagę, by było nieco gęstsze niż przy naleśnikach. Można do niego też dosypać nieco przypraw, np. oregano, tymianek lub słodką paprykę. Filety przed obtoczeniem w cieście smaruje się specjalną marynatą, która podkreśli smak ryby. Po upieczeniu potrawa jest chrupiąca z zewnątrz i delikatna oraz miękka w środku. Dobrze komponują się z nią zwłaszcza dodatki kiszone – pikantna kapusta lub ogórki z chili, ale też sałatki ze świeżych warzyw, np. grecka z fetą. Szukasz propozycji na smaczne rybne danie? Przygotuj dorsza w cieście naleśnikowym według podanego przepisu!