
Składniki
600 gramów
1.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety opłukać i pokroić na kawałki około 10 cm. Obtoczyć w marynacie przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu.
Krok 2
Z mąki, mleka, jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodać trochę wody). Ciasto doprawić łyżeczką cukru oraz solą i pieprzem.
Krok 3
Filety obtoczyć z cieście naleśnikowym i smażyć na oliwie na złoto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filety z dorsza w cieście naleśnikowym
Filety z dorsza w cieście naleśnikowym przypadną do gustu nie tylko miłośnikom rybnych dań. Tak przygotowany dorsz to dobry pomysł na codzienny obiad, ale też ciepłą przekąskę. Możesz ją podać z ziemniakami i surówką lub wykorzystać do przygotowania smacznej kanapki z dodatkiem sera żółtego, świeżych warzyw i ulubionych sosów, np. ketchupu, majonezu czy sosu koperkowego. Ciasto naleśnikowe przyrządza się tak samo jak w klasycznym przepisie na to mączne danie, należy jedynie zwrócić uwagę, by było nieco gęstsze niż przy naleśnikach. Można do niego też dosypać nieco przypraw, np. oregano, tymianek lub słodką paprykę. Filety przed obtoczeniem w cieście smaruje się specjalną marynatą, która podkreśli smak ryby. Po upieczeniu potrawa jest chrupiąca z zewnątrz i delikatna oraz miękka w środku. Dobrze komponują się z nią zwłaszcza dodatki kiszone – pikantna kapusta lub ogórki z chili, ale też sałatki ze świeżych warzyw, np. grecka z fetą. Szukasz propozycji na smaczne rybne danie? Przygotuj dorsza w cieście naleśnikowym według podanego przepisu!


































