Frytki z gotowanych ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z gotowanych ziemniaków

Autor: bw22 bw22

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie wystudzić.

Krok 2

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na ok. 0,5 cm plasterki.

Krok 3

Patelnię posmarować odrobiną tłuszczu, porządnie rozgrzać.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię kłaść plastry ziemniaczane, smażyć z obu stron na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z gotowanych ziemniakówFrytki z gotowanych ziemniaków

Frytek nikomu przedstawiać nie trzeba, ponieważ znają je wszyscy, niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych. To tradycyjne danie ma co najmniej kilka odmian, a ich wersję ziemniaczaną często zastępują inne warzywa – bataty, marchewka czy seler. Dziś chcemy wam zaproponować frytki z gotowanych ziemniaków, które z pewnością przypadną do gustu każdemu zwolennikowi chrupiących warzyw. Ich przygotowanie jest banalnie proste i prawie nie różni się od przyrządzania tradycyjnej wersji, z surowych ziemniaków. Spróbujcie nowej odmiany klasycznych frytek! Smacznego!

Dla kogo?

Frytki gotowane to propozycja dla każdego miłośnika tej chrupiącej przekąski.

Na jaką okazję?

Frytki z gotowanych ziemniaków są idealnym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis wykorzystajcie także podczas imprezy, przygotowując frytki jako przekąskę.

Czy wiesz, że?

Frytki przyrządzane są na całym świecie, jednak sposób ich spożywania różni się, w zależności od kraju. Najczęściej jemy je z solą, ketchupem lub innym sosem. Wyjątek stanowią Brytyjczycy, którzy danie to podają z octem.

Dla urozmaicenia:

Frytki doskonale smakują z ketchupem i solą. Możecie także przygotować własny sos, na przykład czosnkowy, który doda potrawie wyrazistego i ostrego smaku.