
Składniki
0.25 kilograma
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie wystudzić.
Krok 2
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na ok. 0,5 cm plasterki.
Krok 3
Patelnię posmarować odrobiną tłuszczu, porządnie rozgrzać.
Krok 4
Na rozgrzaną patelnię kłaść plastry ziemniaczane, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z gotowanych ziemniaków
Frytek nikomu przedstawiać nie trzeba, ponieważ znają je wszyscy, niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych. To tradycyjne danie ma co najmniej kilka odmian, a ich wersję ziemniaczaną często zastępują inne warzywa – bataty, marchewka czy seler. Dziś chcemy wam zaproponować frytki z gotowanych ziemniaków, które z pewnością przypadną do gustu każdemu zwolennikowi chrupiących warzyw. Ich przygotowanie jest banalnie proste i prawie nie różni się od przyrządzania tradycyjnej wersji, z surowych ziemniaków. Spróbujcie nowej odmiany klasycznych frytek! Smacznego!
Dla kogo?
Frytki gotowane to propozycja dla każdego miłośnika tej chrupiącej przekąski.
Na jaką okazję?
Frytki z gotowanych ziemniaków są idealnym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis wykorzystajcie także podczas imprezy, przygotowując frytki jako przekąskę.
Czy wiesz, że?
Frytki przyrządzane są na całym świecie, jednak sposób ich spożywania różni się, w zależności od kraju. Najczęściej jemy je z solą, ketchupem lub innym sosem. Wyjątek stanowią Brytyjczycy, którzy danie to podają z octem.
Dla urozmaicenia:
Frytki doskonale smakują z ketchupem i solą. Możecie także przygotować własny sos, na przykład czosnkowy, który doda potrawie wyrazistego i ostrego smaku.