Frytki z gotowanych ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z gotowanych ziemniaków

Autor: bw22 bw22

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie wystudzić.

Krok 2

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na ok. 0,5 cm plasterki.

Krok 3

Patelnię posmarować odrobiną tłuszczu, porządnie rozgrzać.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię kłaść plastry ziemniaczane, smażyć z obu stron na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z gotowanych ziemniakówFrytki z gotowanych ziemniaków

Frytek nikomu przedstawiać nie trzeba, ponieważ znają je wszyscy, niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych. To tradycyjne danie ma co najmniej kilka odmian, a ich wersję ziemniaczaną często zastępują inne warzywa – bataty, marchewka czy seler. Dziś chcemy wam zaproponować frytki z gotowanych ziemniaków, które z pewnością przypadną do gustu każdemu zwolennikowi chrupiących warzyw. Ich przygotowanie jest banalnie proste i prawie nie różni się od przyrządzania tradycyjnej wersji, z surowych ziemniaków. Spróbujcie nowej odmiany klasycznych frytek! Smacznego!

Dla kogo?

Frytki gotowane to propozycja dla każdego miłośnika tej chrupiącej przekąski.

Na jaką okazję?

Frytki z gotowanych ziemniaków są idealnym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis wykorzystajcie także podczas imprezy, przygotowując frytki jako przekąskę.

Czy wiesz, że?

Frytki przyrządzane są na całym świecie, jednak sposób ich spożywania różni się, w zależności od kraju. Najczęściej jemy je z solą, ketchupem lub innym sosem. Wyjątek stanowią Brytyjczycy, którzy danie to podają z octem.

Dla urozmaicenia:

Frytki doskonale smakują z ketchupem i solą. Możecie także przygotować własny sos, na przykład czosnkowy, który doda potrawie wyrazistego i ostrego smaku.