Frytki z gotowanych ziemniaków

Autor: bw22 bw22

ratingratingratingratingrating

1205

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie wystudzić.

Krok 2

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na ok. 0,5 cm plasterki.

Krok 3

Patelnię posmarować odrobiną tłuszczu, porządnie rozgrzać.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię kłaść plastry ziemniaczane, smażyć z obu stron na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z gotowanych ziemniakówFrytki z gotowanych ziemniaków

Frytek nikomu przedstawiać nie trzeba, ponieważ znają je wszyscy, niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych. To tradycyjne danie ma co najmniej kilka odmian, a ich wersję ziemniaczaną często zastępują inne warzywa – bataty, marchewka czy seler. Dziś chcemy wam zaproponować frytki z gotowanych ziemniaków, które z pewnością przypadną do gustu każdemu zwolennikowi chrupiących warzyw. Ich przygotowanie jest banalnie proste i prawie nie różni się od przyrządzania tradycyjnej wersji, z surowych ziemniaków. Spróbujcie nowej odmiany klasycznych frytek! Smacznego!

Dla kogo?

Frytki gotowane to propozycja dla każdego miłośnika tej chrupiącej przekąski.

Na jaką okazję?

Frytki z gotowanych ziemniaków są idealnym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis wykorzystajcie także podczas imprezy, przygotowując frytki jako przekąskę.

Czy wiesz, że?

Frytki przyrządzane są na całym świecie, jednak sposób ich spożywania różni się, w zależności od kraju. Najczęściej jemy je z solą, ketchupem lub innym sosem. Wyjątek stanowią Brytyjczycy, którzy danie to podają z octem.

Dla urozmaicenia:

Frytki doskonale smakują z ketchupem i solą. Możecie także przygotować własny sos, na przykład czosnkowy, który doda potrawie wyrazistego i ostrego smaku.