Gęsie uda w ciemnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęsie uda w ciemnym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

null

0.5 łyżki

0.3 szklanki

null

2 sztuki

null

2 łyżki

null

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyć i natrzeć solą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Jarzyny obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach.

Krok 2

Udka usmażyć na maśle.

Krok 3

W rondlu stopić masło, włożyć warzywa, na warzywach ułożyć udka podlać bulionem Knorr, dusić około 40 minut.

Krok 4

Dodać imbir, cukier, gałkę, goździki i skórkę z cytryny. Dusić 1 minut.

Krok 5

Dodać karmel, starty chleb, powidła, sok z cytryny i woni, dusić jeszcze 5 minut. Udka wyjąć, sos przetrzeć przez sito, doprawić, Podgrzać.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej