Gęsie uda w ciemnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęsie uda w ciemnym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

null

0.5 łyżki

0.3 szklanki

null

2 sztuki

null

2 łyżki

null

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyć i natrzeć solą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Jarzyny obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach.

Krok 2

Udka usmażyć na maśle.

Krok 3

W rondlu stopić masło, włożyć warzywa, na warzywach ułożyć udka podlać bulionem Knorr, dusić około 40 minut.

Krok 4

Dodać imbir, cukier, gałkę, goździki i skórkę z cytryny. Dusić 1 minut.

Krok 5

Dodać karmel, starty chleb, powidła, sok z cytryny i woni, dusić jeszcze 5 minut. Udka wyjąć, sos przetrzeć przez sito, doprawić, Podgrzać.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron z sosem arrabiata
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej