Gęsie uda w ciemnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęsie uda w ciemnym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

null

0.5 łyżki

0.3 szklanki

null

2 sztuki

null

2 łyżki

null

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyć i natrzeć solą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Jarzyny obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach.

Krok 2

Udka usmażyć na maśle.

Krok 3

W rondlu stopić masło, włożyć warzywa, na warzywach ułożyć udka podlać bulionem Knorr, dusić około 40 minut.

Krok 4

Dodać imbir, cukier, gałkę, goździki i skórkę z cytryny. Dusić 1 minut.

Krok 5

Dodać karmel, starty chleb, powidła, sok z cytryny i woni, dusić jeszcze 5 minut. Udka wyjąć, sos przetrzeć przez sito, doprawić, Podgrzać.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsie uda w ciemnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej