Glazurowana tarta ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

64

81 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1 szczypta

0.5 opakowania

2 łyżki

2 łyżeczki

2 sztuki

nadzienie:

1 szklanka

5 łyżek

0.66 szklanki

1 opakowanie

3 sztuki

0.25 szklanki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone śliwki włożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami brandy.

Krok 2

Odstawić na godzinę, aby śliwki wchłonęły alkohol.

Krok 3

W celu przygotowania ciasta do mąki dodać posiekaną Kasię i szczyptę soli oraz cukier i żółtka.

Krok 4

Szybko zagnieść i uformować w kulę.

Krok 5

Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.

Krok 6

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Krok 7

Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm.

Krok 8

Nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć pergaminem i wypełnić ryżem.

Krok 9

Piec przez 15 minut.

Krok 10

Usunąć pergamin i ryż i piec następne 5 minut.

Krok 11

Na cieście w równej odległości ułożyć śliwki.

Krok 12

Alkohol pozostawić w miseczce.

Krok 13

Przygotować nadzienie: śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier waniliowy i podgrzać.

Krok 14

W miseczce wymieszać na gładką masę jaja i cukier.

Krok 15

Dodać do nich gorące mleko i śmietanę.

Krok 16

Ubijać do uzyskania gładkiego kremu.

Krok 17

Wszystko schłodzić i dopiero wtedy polać kremem tartę.

Krok 18

Zapiekać 25 minut (tak jest w przepisie, ale ja zapiekam dłużej, bo inaczej ta masa jest lejąca, musicie sprawdzać i wg uznania piec).

Krok 19

W tym czasie przez sitko przetrzeć dżem morelowy.

Krok 20

Dodać do niego pozostały alkohol i delikatnie podgrzać.

Krok 21

Rozgrzanym dżemem glazurować tartę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Glazurowana tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Glazurowana tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Glazurowana tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Glazurowana tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Glazurowana tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Glazurowana tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Glazurowana tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej