Gołąbki z kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z kaszotto

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

400 gramów

150 mililitrów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

5 łyżek

1 łyżeczka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w plasterki pora i drobno posiekany czosnek. Zamieszaj i smaż na średnim ogniu przez ok 5 minut. Odejmij z patelni 2 łyżki podsmażonych warzyw (na później).

Krok 2

Na patelnię dodaj 50 g przecieru pomidorowego, zamieszaj, wlej gorącą wodę a następnie dodaj kaszotto oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut.  Kaszotto zdejmij z ognia, dodaj przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Zagotuj wodę, umyj kapustę i wrzuć pojedynczo liście do wrzątku. Gotuj przez 5-7 minut (żeby liście zmiękły). Wyjmij liście i odsącz z nadmiaru wody. Ostrym nożem zetnij grubszą warstwę liści u nasady (dzięki temu łatwiej będzie je zawijać).

Krok 4

Przełóż wystudzone kaszotto do miski. Na tą samą patelnię wlej resztę przecieru pomidorowego, dodaj liście bazylii, odłożone wcześniej warzywa i podduś przez 5 minut. Dodaj kremówkę, zamieszaj i zblenduj całość na gładki sos. Zawiń gołąbki - rozłóż farsz na środku liścia, złóż brzegi do środka i zawiń.

Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego nałóż cienką warstwę sosu, ułóż gołąbki, zalej w wierzchu sosem, przykryj i wstaw na 90 minut do piekarnika (temperatura 190 ºC, grzanie góra - dół). Zdejmij pokrywę i dopiecz jeszcze przez 5 minut (można na wierzch dodać odrobinę tartego sera).

Nerdy Cookin Aleksandra

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z kaszotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej