Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
400 gramów
150 mililitrów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
5 łyżek
1 łyżeczka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w plasterki pora i drobno posiekany czosnek. Zamieszaj i smaż na średnim ogniu przez ok 5 minut. Odejmij z patelni 2 łyżki podsmażonych warzyw (na później).
Krok 2
Na patelnię dodaj 50 g przecieru pomidorowego, zamieszaj, wlej gorącą wodę a następnie dodaj kaszotto oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut. Kaszotto zdejmij z ognia, dodaj przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Krok 3
Zagotuj wodę, umyj kapustę i wrzuć pojedynczo liście do wrzątku. Gotuj przez 5-7 minut (żeby liście zmiękły). Wyjmij liście i odsącz z nadmiaru wody. Ostrym nożem zetnij grubszą warstwę liści u nasady (dzięki temu łatwiej będzie je zawijać).
Krok 4
Przełóż wystudzone kaszotto do miski. Na tą samą patelnię wlej resztę przecieru pomidorowego, dodaj liście bazylii, odłożone wcześniej warzywa i podduś przez 5 minut. Dodaj kremówkę, zamieszaj i zblenduj całość na gładki sos. Zawiń gołąbki - rozłóż farsz na środku liścia, złóż brzegi do środka i zawiń.
Krok 5
Na dno naczynia żaroodpornego nałóż cienką warstwę sosu, ułóż gołąbki, zalej w wierzchu sosem, przykryj i wstaw na 90 minut do piekarnika (temperatura 190 ºC, grzanie góra - dół). Zdejmij pokrywę i dopiecz jeszcze przez 5 minut (można na wierzch dodać odrobinę tartego sera).
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej