Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi
łatwe
109 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
100 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 sztuka
40 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałą końcówkę i zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie przełóż do miski z zimną wodą i lodem aby zupełnie wystygły i nabrały intensywnego zielonego koloru.

Krok 2
Kolendrę i orzechy posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny, a ser feta rozkrusz do miseczki.

Krok 3
W dużej misce zamarynuj odcedzone szparagi w oliwie, przyprawie Czosnek Knorr, kolendrze i cytrynie. Następnie grilluj i gotowe ułóż na talerzu polewając pozostałą marynatą.

Krok 4
Na wierzchu posyp pokruszoną fetą, orzechami i przyprawą Za'atar Knorr.


Dobra rada:
Natkę kolendry możesz zastąpić pietruszką. Zamiast orzechów włoskich do dania doskonale pasuje również sezam. Grillowane szparagi mogą stanowić wspaniałą wegetariańską potrawę lub dodatek do mięs i ryb.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi
Mieliście okazję próbować szparagów? Jeśli nie, zaproście je do swojej kuchni. To wyjątkowe warzywo jest łatwe w przygotowaniu i pozwala stworzyć ciekawe dania, które z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi. Nasza propozycja to przepis na grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi, czyli Grecja na talerzu. Spróbujcie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi potrawy o ciekawej i różnorodnej strukturze, łączące w sobie delikatność oraz chrupkość.
Na jaką okazję?
Grillowane szparagi z serem feta to świetna przystawka oraz przekąska, która sprawdzi się podczas przyjęcia. Pamiętajcie, aby przygotować ich więcej, amatorów tego dania z pewnością nie zabraknie.
Ser feta pochodzi z Grecji, a jego nazwa od 2002 roku jest chroniona i zastrzeżona dla serów produkowanych jedynie w tym kraju.
Dla urozmaicenia:
Kolendrę możesz zastąpić pęczkiem pietruszki, a orzechy sezamem. Dzięki tym zabiegom samodzielnie skomponujesz danie dopasowane do twojego gustu kulinarnego.