Szparagi z grilla z serem feta – z orzechami | Przepisy.pl pixel

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 sztuka

40 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałą końcówkę i zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie przełóż do miski z zimną wodą i lodem aby zupełnie wystygły i nabrały intensywnego zielonego koloru.

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Kolendrę i orzechy posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny, a ser feta rozkrusz do miseczki.

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

W dużej misce zamarynuj odcedzone szparagi w oliwie, przyprawie Czosnek Knorr, kolendrze i cytrynie. Następnie grilluj i gotowe ułóż na talerzu polewając pozostałą marynatą.

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu posyp pokruszoną fetą, orzechami i przyprawą Za'atar Knorr.

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Natkę kolendry możesz zastąpić pietruszką. Zamiast orzechów włoskich do dania doskonale pasuje również sezam. Grillowane szparagi mogą stanowić wspaniałą wegetariańską potrawę lub dodatek do mięs i ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimiGrillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi

Mieliście okazję próbować szparagów? Jeśli nie, zaproście je do swojej kuchni. To wyjątkowe warzywo jest łatwe w przygotowaniu i pozwala stworzyć ciekawe dania, które z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi. Nasza propozycja to przepis na grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi, czyli Grecja na talerzu. Spróbujcie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi potrawy o ciekawej i różnorodnej strukturze, łączące w sobie delikatność oraz chrupkość.

Na jaką okazję?

Grillowane szparagi z serem feta to świetna przystawka oraz przekąska, która sprawdzi się podczas przyjęcia. Pamiętajcie, aby przygotować ich więcej, amatorów tego dania z pewnością nie zabraknie.

Czy wiesz, że?

Ser feta pochodzi z Grecji, a jego nazwa od 2002 roku jest chroniona i zastrzeżona dla serów produkowanych jedynie w tym kraju.

Dla urozmaicenia:

Kolendrę możesz zastąpić pęczkiem pietruszki, a orzechy sezamem. Dzięki tym zabiegom samodzielnie skomponujesz danie dopasowane do twojego gustu kulinarnego.