Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

40 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałą końcówkę i zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie przełóż do miski z zimną wodą i lodem aby zupełnie wystygły i nabrały intensywnego zielonego koloru.

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Kolendrę i orzechy posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny, a ser feta rozkrusz do miseczki.

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

W dużej misce zamarynuj odcedzone szparagi w oliwie, przyprawie Czosnek Knorr, kolendrze i cytrynie. Następnie grilluj i gotowe ułóż na talerzu polewając pozostałą marynatą.

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu posyp pokruszoną fetą, orzechami i przyprawą Za’atar Knorr.

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Natkę kolendry możesz zastąpić pietruszką. Zamiast orzechów włoskich do dania doskonale pasuje również sezam. Grillowane szparagi mogą stanowić wspaniałą wegetariańską potrawę lub dodatek do mięs i ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimiGrillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi

Mieliście okazję próbować szparagów? Jeśli nie, zaproście je do swojej kuchni. To wyjątkowe warzywo jest łatwe w przygotowaniu i pozwala stworzyć ciekawe dania, które z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi. Nasza propozycja to przepis na grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi, czyli Grecja na talerzu. Spróbujcie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi potrawy o ciekawej i różnorodnej strukturze, łączące w sobie delikatność oraz chrupkość.

Na jaką okazję?

Grillowane szparagi z serem feta to świetna przystawka oraz przekąska, która sprawdzi się podczas przyjęcia. Pamiętajcie, aby przygotować ich więcej, amatorów tego dania z pewnością nie zabraknie.

Czy wiesz, że?

Ser feta pochodzi z Grecji, a jego nazwa od 2002 roku jest chroniona i zastrzeżona dla serów produkowanych jedynie w tym kraju.

Dla urozmaicenia:

Kolendrę możesz zastąpić pęczkiem pietruszki, a orzechy sezamem. Dzięki tym zabiegom samodzielnie skomponujesz danie dopasowane do twojego gustu kulinarnego.