Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczak umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na porcje: kawałki piersi, nogi, skrzydełka, etc.
Krok 2
Kostkę rosołową rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.
Krok 3
W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty wraz z rozpuszczoną kostką Knorr.
Krok 4
Gotową marynatą posmaruj przygotowane porcje kurczaka i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Mięso smaż na rozgrzanym grillu obracając je co 2-3 minuty. Podawaj z chrupiącymi sałatami i pieczywem.

Dobra rada:
Większe kawałki kurczaka możesz wcześniej (przed marynowaniem) ugotować, gdyż na grillu będą one bardzo długo się smażyć.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną
Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną to wyśmienita propozycja na obiad lub kolację. Przygotowane w ten sposób mięso jest jednocześnie aromatyczne i delikatne w smaku. Doskonale skomponuje się zarówno z ziemniakami, surówkami, jak i świeżym pieczywem. Gotowe danie warto ozdobić ziołami i serwować z sosem stworzonym na bazie majonezu – jeżeli preferujesz łagodne smaki, lub musztardy rosyjskiej – gdy wolisz pikantne dania. Warto podawać je również z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, papryką i bakłażanem. Ta śródziemnomorska kompozycja warzyw będzie idealnie współgrała ze smakiem drobiu. Dobrym wyborem będzie również prosta sałatka na bazie miksu sałat i sezonowych produktów. Potrawie wyrazistości nada odrobina startego na małych oczkach tarki parmezanu lub innego długodojrzewającego sera, np. bursztynu. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na znakomite danie i zaserwuj je z dodatkami, które lubisz najbardziej. Z czym zestawisz kurczaka w marynacie? – koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.