Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczak umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na porcje: kawałki piersi, nogi, skrzydełka, etc.

Krok 2

Kostkę rosołową rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.

Krok 3

W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty wraz z rozpuszczoną kostką Knorr.

Krok 4

Gotową marynatą posmaruj przygotowane porcje kurczaka i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Mięso smaż na rozgrzanym grillu obracając je co 2-3 minuty. Podawaj z chrupiącymi sałatami i pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Większe kawałki kurczaka możesz wcześniej (przed marynowaniem) ugotować, gdyż na grillu będą one bardzo długo się smażyć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Linguini po kreolsku
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytrynąGrillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną

Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną to wyśmienita propozycja na obiad lub kolację. Przygotowane w ten sposób mięso jest jednocześnie aromatyczne i delikatne w smaku. Doskonale skomponuje się zarówno z ziemniakami, surówkami, jak i świeżym pieczywem. Gotowe danie warto ozdobić ziołami i serwować z sosem stworzonym na bazie majonezu – jeżeli preferujesz łagodne smaki, lub musztardy rosyjskiej – gdy wolisz pikantne dania. Warto podawać je również z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, papryką i bakłażanem. Ta śródziemnomorska kompozycja warzyw będzie idealnie współgrała ze smakiem drobiu. Dobrym wyborem będzie również prosta sałatka na bazie miksu sałat i sezonowych produktów. Potrawie wyrazistości nada odrobina startego na małych oczkach tarki parmezanu lub innego długodojrzewającego sera, np. bursztynu. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na znakomite danie i zaserwuj je z dodatkami, które lubisz najbardziej. Z czym zestawisz kurczaka w marynacie? – koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.