Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą, obraną i oczyszczoną z gniazda nasiennego gruszkę pokrój w kostkę i włóż do garnuszka.

Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - Krok 1

Krok 2

Dodaj rodzynki, odrobinę wody i podduś na wolnym ogniu.

Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - Krok 2

Krok 3

Oprósz cynamonem. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem potasu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnymGruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym

Podwieczorek jest o tyle ważny, że pozwala nam spokojnie oczekiwać na kolację bez sięgania w międzyczasie po niezdrowe przekąski. Dobrym pomysłem na popołudniowy posiłek jest gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym.

Dla kogo?

Gruszka duszona z rodzynkami to wyśmienita przekąska dla miłośników podwieczorków na słodko. Zdrowo i nieszablonowo!

Na zdrowie!

Posiłek dostarcza między innymi spore ilości potasu (619,5 mg, czyli 31% RWS). Pierwiastek ten odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Podwyższone ciśnienie krwi jest jednym z czynników ryzyka chorób serca.

Czy wiesz, że?

Dzięki gruszce ten podwieczorek to źródło nie tylko smaku, ale także witaminy C (18,2 mg czyli 23 % RWS , potasu oraz miedzi (0, 17 mg czyli 17% RWS).