Gryczane kluski z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gryczane kluski z pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

40 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

1 szczypta

2 łyżeczki

3 łyżki

150 mililitrów

30 dekagramów

5 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszaj.

Krok 2

Dodaj jajka, oliwę, łyżeczkę soli i wodę. Zagnieć ciasto, formuj z niego wałki i pokrój na kluski.

Krok 3

Gotuj je w lekko osolonej wodzie około 25 minut.

Krok 4

Pieczarki i pora pokrój w plastry. Duś w małej ilości wody pod przykryciem do czasu, gdy pieczarki zrobią się miękkie.

Krok 5

Dodaj masło sól i pieprz. Dolej śmietanę i podgrzej.

Krok 6

Sos pieczarkowy wylej na kluski i posyp pokruszonym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej