Gryczane kluski z pieczarkami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 plastrów

150 mililitrów

1 sztuka

0.5 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

10 dekagramów

1 szczypta

2 łyżeczki

1 szczypta

40 dekagramów

30 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszaj.

Krok 1

Dodaj jajka, oliwę, łyżeczkę soli i wodę. Zagnieć ciasto, formuj z niego wałki i pokrój na kluski.

Krok 1

Gotuj je w lekko osolonej wodzie około 25 minut.

Krok 1

Pieczarki i pora pokrój w plastry. Duś w małej ilości wody pod przykryciem do czasu, gdy pieczarki zrobią się miękkie.

Krok 1

Dodaj masło sól i pieprz. Dolej śmietanę i podgrzej.

Krok 1

Sos pieczarkowy wylej na kluski i posyp pokruszonym serem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej