
Składniki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
40 dekagramów
2 sztuki
10 dekagramów
1 szczypta
2 łyżeczki
3 łyżki
150 mililitrów
30 dekagramów
5 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obie mąki wymieszaj.
Krok 2
Dodaj jajka, oliwę, łyżeczkę soli i wodę. Zagnieć ciasto, formuj z niego wałki i pokrój na kluski.
Krok 3
Gotuj je w lekko osolonej wodzie około 25 minut.
Krok 4
Pieczarki i pora pokrój w plastry. Duś w małej ilości wody pod przykryciem do czasu, gdy pieczarki zrobią się miękkie.
Krok 5
Dodaj masło sól i pieprz. Dolej śmietanę i podgrzej.
Krok 6
Sos pieczarkowy wylej na kluski i posyp pokruszonym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej