Gryczane kluski z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gryczane kluski z pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

40 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

1 szczypta

2 łyżeczki

3 łyżki

150 mililitrów

30 dekagramów

5 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszaj.

Krok 2

Dodaj jajka, oliwę, łyżeczkę soli i wodę. Zagnieć ciasto, formuj z niego wałki i pokrój na kluski.

Krok 3

Gotuj je w lekko osolonej wodzie około 25 minut.

Krok 4

Pieczarki i pora pokrój w plastry. Duś w małej ilości wody pod przykryciem do czasu, gdy pieczarki zrobią się miękkie.

Krok 5

Dodaj masło sól i pieprz. Dolej śmietanę i podgrzej.

Krok 6

Sos pieczarkowy wylej na kluski i posyp pokruszonym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gryczane kluski z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej