
Składniki
250 mililitrów
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z połówki limonki wykrój kilka plastrów pozostały owoc otrzyj ze skóry i wyciśnij z niego sok.

Krok 2
Wiórki kokosowe upraż na patelni na złoty kolor. Rant szklanek zanurz w soku z limonki a następnie w uprażonych wiórkach kokosa. Szklanki odstaw na bok.

Krok 3
W kielichu miksera umieść wszystkie składniki- jogurt, mango, obrany banan ,sok i skórkę z limonki , miód, przyprawy kurkumę i imbir oraz łyżkę oliwy, dodaj kostki lodu wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Napój rozlej w szklanki i udekoruj plastrem limonki i miętą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gwiazda Bollywood
W gorące, upalne dni szukamy prostych i sprawdzonych rozwiązań w kuchni. Z pomocą przychodzą nam świeże i pełne smaku owoce i warzywa, które wykorzystać możemy np. do przygotowania smoothie. By poczuć wyjątkowy klimat tętniącego życiem Bombaju, sięgnijmy po oryginalny koktajl „Gwiazda Bollywood”, który przygotujemy na bazie jogurtu oraz słodkiego mango i banana. Orzeźwienie przyniesie dodatek limonki oraz mięty, a wyrazistości nadadzą mu charakterystyczne przyprawy – imbir oraz kurkuma.
Dla kogo?
„Gwiazda Bollywood” to koktajl dla każdego, kto szuka orzeźwienia w cieplejsze dni.
Na jaką okazję?
Idealna propozycja na letnie spotkanie w gronie znajomych. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub samodzielne danie.
Czy wiesz, że?
Tradycyjny indyjski koktajl, przygotowywany na bazie jogurtu i schłodzonej wody, nosi nazwę lassi. Jest on bardzo popularnym napojem, który serwuje się m.in. w tamtejszych restauracjach.
Dla urozmaicenia:
By konsystencja koktajlu była jeszcze bardziej kremowa, wystarczy dodatkowo uzupełnić ją o odrobinę mleka. Najlepszy smak uzyskamy natomiast, wybierając świeże i słodkie mango oraz dojrzałe banany.