Hiszpańska tortilla z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańska tortilla z ziemniaków

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

null

null

6 sztuk

1 pęczek

null

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika lub ściereczki. Potnij na plastry i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2

Duś przez kilka minut, gdy zmiękną, oprósz solą i pieprzem.

Krok 3

Surowe jajka ubij mikserem razem z odrobiną wody i przyprawami, zalej miękkie ziemniaki i smaż do momentu gdy jajka zetną się od spodu.

Krok 4

Przewróć na drugą stronę, podsmaż jeszcze chwilę i posyp obficie posiekaną zieloną pietruszką. W razie potrzeby dopraw do smaku, rozdziel ziemniaczaną tortillę na porcje i ułóż na talerzach.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej