Hiszpański kurczak ziołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański kurczak ziołowy

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

1 szczypta

3 łyżki

2 szklanki

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej aby aromaty się połączyły. Rozgnieciony czosnek łączymy z oliwą, Delikatem, przyprawą do kurczaka, majerankiem, ziołami prowansalskimi, lubczykiem, papryczką, solą i pieprzem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy w szczelnie zamkniętej misce na noc w lodówce.

Krok 2

Na drugi dzień mięso obsmażamy w garnku z grubym dnem do czasu aż będzie lekko przyrumienione a następnie dodajemy pokrojone w piórka cebulę i paprykę. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 45-55 minut (w zależności od kurczaka).

Krok 3

Woda powinna odparować do chwili aż mięso będzie miękkie, ale jeśli odparuje wcześniej, należy jej dolać, aby mięso nie przywarło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej