Hiszpański kurczak ziołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański kurczak ziołowy

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

1 szczypta

3 łyżki

2 szklanki

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej aby aromaty się połączyły. Rozgnieciony czosnek łączymy z oliwą, Delikatem, przyprawą do kurczaka, majerankiem, ziołami prowansalskimi, lubczykiem, papryczką, solą i pieprzem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy w szczelnie zamkniętej misce na noc w lodówce.

Krok 2

Na drugi dzień mięso obsmażamy w garnku z grubym dnem do czasu aż będzie lekko przyrumienione a następnie dodajemy pokrojone w piórka cebulę i paprykę. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 45-55 minut (w zależności od kurczaka).

Krok 3

Woda powinna odparować do chwili aż mięso będzie miękkie, ale jeśli odparuje wcześniej, należy jej dolać, aby mięso nie przywarło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej