Homary w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homary w sosie pomidorowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

1 szczypta

2 sztuki

6 sztuk

50 mililitrów

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homary umyj i włóż do posolonej wody na 8 minut.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek i przetrzyj przez sito.

Krok 3

Do pomidorów dodaj zmiażdżony czosnek oraz jeden posiekany liść bazylii.

Krok 4

Na rozgrzaną oliwę wrzuć sos, posól i gotuj przez 10 minut.

Krok 5

Homary odcedź i osusz, po czym włóż do sosu.

Krok 6

Wlej wino oraz wrzuć resztę posiekanej bazylii i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.

Krok 7

Podawaj z białym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej