
Składniki
2 łyżki
200 gramów
1 szczypta
2 sztuki
6 sztuk
50 mililitrów
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homary umyj i włóż do posolonej wody na 8 minut.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek i przetrzyj przez sito.
Krok 3
Do pomidorów dodaj zmiażdżony czosnek oraz jeden posiekany liść bazylii.
Krok 4
Na rozgrzaną oliwę wrzuć sos, posól i gotuj przez 10 minut.
Krok 5
Homary odcedź i osusz, po czym włóż do sosu.
Krok 6
Wlej wino oraz wrzuć resztę posiekanej bazylii i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.
Krok 7
Podawaj z białym pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej