Homary w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homary w sosie pomidorowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

1 szczypta

2 sztuki

6 sztuk

50 mililitrów

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homary umyj i włóż do posolonej wody na 8 minut.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek i przetrzyj przez sito.

Krok 3

Do pomidorów dodaj zmiażdżony czosnek oraz jeden posiekany liść bazylii.

Krok 4

Na rozgrzaną oliwę wrzuć sos, posól i gotuj przez 10 minut.

Krok 5

Homary odcedź i osusz, po czym włóż do sosu.

Krok 6

Wlej wino oraz wrzuć resztę posiekanej bazylii i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.

Krok 7

Podawaj z białym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Żurek Wielkanocny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej