
Składniki
240 gramów
1 łyżka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
0.33 szklanki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ciecierzyce zmiksować blenderem, na gładką masę z drobno posiekanym czosnkiem, oliwą, musztardą, sokiem z cytryny oraz wodą.

Krok 2
Doprawić przyprawami.

Krok 3
Podawać w przekrojonej na pół papryce


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Hummus czosnkowy z papryką
Pora na: Podwieczorek.
Hummus znajdziecie w sklepach w różnych wersjach smakowych, które łatwo dostosować do własnych preferencji kulinarnych. A gdyby samodzielnie przygotować tę pastę z ciecierzycy? To naprawdę proste! Wystarczy cieciorka z puszki, tahini, oliwa, musztarda, nieco soku z cytryny, czosnek oraz gotowa mieszanka przypraw. Brzmi smacznie? I taki też jest domowy hummus, podawany w przekrojonej na pół papryce czerwonej. To doskonała propozycja na podwieczorek, w iście orientalnym stylu.
Dla kogo?
Hummus czosnkowy z papryką przypadnie do gustu miłośnikom dań orientalnych, które uzupełnią codzienną wysokobiałkową dietę.
Wiesz, co jesz!
Porcja hummusu zawiera 167 kcal, 5,6 g błonnika oraz 6,5 g białka.
Czy wiesz, że?
Hummus jest popularny w kuchni Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Spotkacie go w wielu wariantach, najczęściej serwowany jest jako pasta do chleba czy pity. Często stanowi także dodatek do innych potraw, głównie w kuchni wegetariańskiej. Dip w oryginalnej wersji doprawiany jest zwykle kminem rzymskim, nadającym egzotycznego smaku.