Hummus czosnkowy z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus czosnkowy z papryką

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

240 gramów

1 łyżka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

0.33 szklanki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ciecierzyce zmiksować blenderem, na gładką masę z drobno posiekanym czosnkiem, oliwą, musztardą, sokiem z cytryny oraz wodą.

Hummus czosnkowy z papryką - Krok 1

Krok 2

Doprawić przyprawami.

Hummus czosnkowy z papryką - Krok 2

Krok 3

Podawać w przekrojonej na pół papryce

Hummus czosnkowy z papryką - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus czosnkowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus czosnkowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus czosnkowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus czosnkowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus czosnkowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus czosnkowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus czosnkowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus czosnkowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus czosnkowy z paprykąHummus czosnkowy z papryką

Pora na: Podwieczorek.

Hummus znajdziecie w sklepach w różnych wersjach smakowych, które łatwo dostosować do własnych preferencji kulinarnych. A gdyby samodzielnie przygotować tę pastę z ciecierzycy? To naprawdę proste! Wystarczy cieciorka z puszki, tahini, oliwa, musztarda, nieco soku z cytryny, czosnek oraz gotowa mieszanka przypraw. Brzmi smacznie? I taki też jest domowy hummus, podawany w przekrojonej na pół papryce czerwonej. To doskonała propozycja na podwieczorek, w iście orientalnym stylu.

Dla kogo?

Hummus czosnkowy z papryką przypadnie do gustu miłośnikom dań orientalnych, które uzupełnią codzienną wysokobiałkową dietę.

Wiesz, co jesz!

Porcja hummusu zawiera 167 kcal, 5,6 g błonnika oraz 6,5 g białka.

Czy wiesz, że?

Hummus jest popularny w kuchni Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Spotkacie go w wielu wariantach, najczęściej serwowany jest jako pasta do chleba czy pity. Często stanowi także dodatek do innych potraw, głównie w kuchni wegetariańskiej. Dip w oryginalnej wersji doprawiany jest zwykle kminem rzymskim, nadającym egzotycznego smaku.