Jabłecznik 'Idą goście'

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

218 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

100 gramów

200 gramów

3 sztuki

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem na pulchną masę.

Krok 2

Dodawaj po jednym żółtku, a na końcu po łyżce mąki (obie mąki wymieszaj z proszkiem i cynamonem i przesiej przez sito).

Krok 3

Ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie połącz ją z utartymi, rozdrobnionymi migdałami lub orzechami, a następnie z ciastem.

Krok 4

Obierz jabłka i podziel je na ćwiartki lub ósemki.

Krok 5

Na posmarowaną Kasią i posypaną tartą bułką formę do tarty lub tortownicę wyłóż ciasto.

Krok 6

Na wierzchu ułóż jabłka.

Krok 7

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C, aż ciasto się przyrumieni przez około 35 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Krause

    Katarzyna Krause , 25.03.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik 'Idą goście' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik 'Idą goście' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik 'Idą goście' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik 'Idą goście' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik 'Idą goście' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik 'Idą goście' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik 'Idą goście' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik 'Idą goście'Jabłecznik 'Idą goście'

Szukasz smacznej inspiracji na deser? Jabłecznik z orzechami przyciąga zapachem cynamonu i jabłek. W sezonie sięgaj po różne gatunki jabłek i ewentualnie łącz je w owocowe kompozycje z gruszką lud domowym powidłem. Smak tego ostatniego (np. śliwkowy) będzie doskonale kontrastował z całością. Jabłka możesz sparzyć wodą z cukrem lub podsmażyć na patelni, na koniec doprawiając szczyptą cynamonu. Spróbuj także zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i po odciśnięciu soku przełożyć na ciasto. Poza cynamonem, dla podkreślenia smaku, wykorzystaj również laskę wanilii lub cukier waniliowy. Z jabłecznikiem świetnie komponuje się ciasto kruche na bazie mąki, kostki do pieczenia oraz żółtek. Dla urozmaicenia dodaj do masy na ciasto starte lub posiekane orzechy włoskie, płatki migdałów lub pokrojone suszone owoce. Z pewnością dodadzą wypiekowi nietypowy posmak. Za dekorację może posłużyć Ci natomiast słodka kruszonka lub cukier puder. Co sądzisz o tej propozycji na jabłecznik? Wypróbuj i podziel się opinią.