Jabłecznik na kruchym cieście

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

5 sztuk

3 łyżeczki

1.5 szklanki

3 szklanki

1.5 kilograma

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

WRZUCIĆ DO MISKI KASIĘ, ŻÓŁTKA, 1/2 SZKLANKI CUKRU, 3 SZKLANKI MĄKI I ZAGNIEŚĆ CIASTO.

Krok 2

PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI, ZAMROZIĆ.JABŁKA OBRAĆ, ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH.

Krok 3

BLASZKĘ WYSMAROWAĆ KASIĄ I POSYPAĆ MĄKĄ. JEDNĄ CZĘŚĆ CIASTA ZETRZEĆ, WYŁOŻYĆ NA BLASZKĘ.

Krok 4

Z JABŁEK ODCISNĄĆ SOK I WYŁOŻYĆ NA CIASTO. POSYPAĆ CYNAMONEM LUB CUKREM WANILIOWYM.

Krok 5

Z BIAŁEK UBIĆ PIANĘ NA SZTYWNO I DODAWAĆ STOPNIOWO 1 SZKLANKĘ CUKRU. NA KONIEC WSYPAĆ KISIEL I WYMIESZAĆ. WYŁOŻYĆ NA JABŁKA. ZETRZEĆ DRUGĄ CZĘŚĆ CIASTA I ZAKRYĆ PIANĘ Z BIAŁEK. PIEC OK 35-40 MIN W TEMP.180 st.C

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik na kruchym cieścieJabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym cieście będzie dobrą propozycją na popołudniową słodką przekąskę. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, głównie z powodu mrożenia ciasta, ale jest ono tego warte – przekonaj się. Kruche ciasto zagnieć szybko, łącząc ze sobą wszystkie składniki i podziel na dwie części. Zawiń je w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki – dzięki temu stanie się twarde i łatwiej je zetrzesz. Na wysmarowaną blaszkę wyłóż jedną część ciasta (startego na tarce o grubych oczkach). Jabłka również zetrzyj i odciśnij z nadmiaru soku. Do jabłecznika najlepiej nadawać się będą dość kwaśne odmiany: szare renety albo papierówki. Ułóż je na cieście, dociśnij i wyrównaj, a wierzch posyp cukrem waniliowym lub cynamonem. Ubij pianę z białek i dodaj do niej kisiel cytrynowy, który zapewni jej lepszą konsystencję, a także doda cytrusowego posmaku. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta i upiecz. Po przestudzeniu posyp je cukrem pudrem albo cynamonem i podawaj. Doskonale smakuje też z lodami śmietankowymi oraz sosem toffi.