Jabłecznik z budyniem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 szklanka

4 sztuki

1 szklanka

2.5 szklanki

1.5 szklanki

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i jajkami.

Krok 2

Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.

Krok 3

Ciasto podzielić i większą część położyć na spód wysmarowanej Kasią blaszki o wymiarach 24 x 30 cm.

Krok 4

Na wierzch wyłożyć jabłka oraz ugotowany budyń.

Krok 5

Resztę ciasta zetrzeć na wierzch.

Krok 6

Piec w temp. 200 stopni C przez ok. 40 min. (aż się zarumieni)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Jabłecznik z budyniemJabłecznik z budyniem

Ciasto z jabłkami to niezwykle popularna słodka przekąska. Dodatek aksamitnego budyniu śmietankowego sprawia, że jabłecznik jest delikatniejszy. Ciasto z tego przepisu przygotowuje się na spodzie z margaryny ucieranej z cukrem, jajkami, mąką i cukrem waniliowym. Dzięki temu ciasto jest nie tylko smaczne, ale i pachnące. Mus jabłkowy, który wykłada się na jego wierzchu, urozmaica się często rodzynkami, orzechami lub migdałami. Sprawdzą się też przyprawy, takie jak kardamon czy imbir. Jabłka przykrywa się jeszcze budyniem, a całość wieńczy starte ciasto. Po upieczeniu jest delikatnie chrupiące i ma złocisty kolor. Jabłecznik z budyniem będzie pysznym deserem nie tylko podczas długich jesiennych wieczorów. Posyp go cukrem pudrem, udekoruj gorącym owocowym sosem (np. z truskawek) lub podaj z bitą śmietaną. Dobrym dodatkiem będą też suszone owoce: morele, figi czy śliwki. Masz ochotę na domowe wypieki pachnące cynamonem, wanilią i jabłkami? Przyrządź jabłecznik według tego przepisu! Smacznego.