Jabłecznik z budyniem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

236

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1.5 szklanki

1 opakowanie

4 sztuki

2 opakowania

2 łyżeczki

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i jajkami.

Krok 2

Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.

Krok 3

Ciasto podzielić i większą część położyć na spód wysmarowanej Kasią blaszki o wymiarach 24 x 30 cm.

Krok 4

Na wierzch wyłożyć jabłka oraz ugotowany budyń.

Krok 5

Resztę ciasta zetrzeć na wierzch.

Krok 6

Piec w temp. 200 stopni C przez ok. 40 min. (aż się zarumieni)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto metrowiec
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

średnie

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik z budyniemJabłecznik z budyniem

Ciasto z jabłkami to niezwykle popularna słodka przekąska. Dodatek aksamitnego budyniu śmietankowego sprawia, że jabłecznik jest delikatniejszy. Ciasto z tego przepisu przygotowuje się na spodzie z margaryny ucieranej z cukrem, jajkami, mąką i cukrem waniliowym. Dzięki temu ciasto jest nie tylko smaczne, ale i pachnące. Mus jabłkowy, który wykłada się na jego wierzchu, urozmaica się często rodzynkami, orzechami lub migdałami. Sprawdzą się też przyprawy, takie jak kardamon czy imbir. Jabłka przykrywa się jeszcze budyniem, a całość wieńczy starte ciasto. Po upieczeniu jest delikatnie chrupiące i ma złocisty kolor. Jabłecznik z budyniem będzie pysznym deserem nie tylko podczas długich jesiennych wieczorów. Posyp go cukrem pudrem, udekoruj gorącym owocowym sosem (np. z truskawek) lub podaj z bitą śmietaną. Dobrym dodatkiem będą też suszone owoce: morele, figi czy śliwki. Masz ochotę na domowe wypieki pachnące cynamonem, wanilią i jabłkami? Przyrządź jabłecznik według tego przepisu! Smacznego.