Jabłecznik z chałwą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

25 dekagramów

1 szklanka

2 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 kilogram

1 opakowanie

10 dekagramów

polewa:

10 dekagramów

3 łyżki

15 dekagramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

8 żółtek utrzeć z Kasią i szklanką cukru, dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę z 4 białek.

Krok 2

Po wymieszaniu ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Następnie ubić pozostałe 4 białka z 1/2 szklanki cukru i wymieszać z wiórkami kokosowymi.

Krok 3

Na blachę wyłożyć ciasto kakaowe, a na nie ubite białko z wiórkami kokosowymi. Następnie starte na grubej tarce jabłka (wymieszane z cukrem waniliowym). Warstwę jabłek pokryć białym ciastem.

Krok 4

Piec prze godzinę w około 190 stopniach. Jeszcze gorące ciasto polać polewą.

Krok 5

Polewa: wszystkie produkty gotować 5 minut ciągle mieszając.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z rodzynkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej