Jabłecznik z kokosem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

3 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

20 dekagramów

1 łyżka

10 łyżek

3 łyżki

1.2 kilograma

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać Kasię i dokładnie posiekać nożem. Wsypać cukier puder, wlać żółtka i 1/2 szklanki śmietany. Wyrobić kruche ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.

Krok 2

Wiórki kokosowe wymieszać z 5 łyżkami cukru, pozostałą śmietaną, sokiem z cytryny oraz mąką ziemniaczaną.

Krok 3

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Posypać pozostałym cukrem i cynamonem. Wymieszać.

Krok 4

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy. Wyłożyć utarte jabłka i masę kokosową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również