Jabłecznik z kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

139 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 szklanki

4 łyżki

4 sztuki

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 puszka

kruszonka:

0.3 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, mąkę, cukier i cukier waniliowy posiekać.

Krok 2

Dodać jajka i zagnieść kruche ciasto.

Krok 3

Blaszkę posmarować Kasią i posypać mąką krupczatką.

Krok 4

Ciasto wyłożyć na blachę.

Krok 5

Nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku ( około 15-20 minut).

Krok 6

Po upieczeniu lekko przestudzić.

Krok 7

Wyłożyć jabłka na ciasto.

Krok 8

Z Kasi, cukru i maki zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch i wstawić do piekarnika.

Krok 9

Piec około 40 minut w temp. 160 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik z kruszonkąJabłecznik z kruszonką

Popularny jabłecznik z kruszonką to dobra propozycja na świąteczny deser lub codzienną słodką przekąskę. Tworzą go: kruche ciasto, soczysta jabłkowa masa i przykrywająca całość słodka kruszonka. Jabłecznik sprawdzi się, kiedy masz ochotę na pachnący cynamonem placek. Do masy ze startych jabłek warto dodać sok z cytryny, rodzynki, migdały lub przyprawy, takie jak: kardamon, cynamon czy goździki. Jeśli kupujesz starte jabłka w puszce, mają one już wyrazisty smak. Korzystając ze świeżych, możesz go kształtować, wykorzystując wymienione wcześniej dodatki i przyprawy. Do jabłecznika z kruszonką pasować będzie cukier puder. Posyp nim ciasto, kiedy już nieco ostygnie. Jeśli wolisz lukier lub polewę, wykorzystaj je do udekorowania całości. Serwuj je na deser z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców oraz bitej śmietany. Jabłecznik będzie też wspaniale smakował delikatnie podgrzany z gałką lodów śmietankowych. Sprawdź, jakie dodatki będą do niego najlepsze. Przygotuj go zgodnie z podanym przepisem.