Jabłecznik z tartych jabłek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

600 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 szklanki

masa jabłkowa:

1.5 kilograma

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać Kasię, posiekać. Dodać cukier, śmietanę, sól, skórkę z cytryny i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto owinąć w wilgotną ściereczkę i przez godzinę chłodzić w lodówce.

Krok 2

Rodzynki namoczyć w wodzie. Blachę wysmarować Kasią i posypać mąką. Wyłożyć na nią 3/4 ciasta. Lekko podpiec.

Krok 3

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem, orzechami i rodzynkami. Lekko wymieszać. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta zrolować paski i ułożyć z nich kratkę na jabłkach. Paski posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z tartych jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z tartych jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z tartych jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z tartych jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z tartych jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z tartych jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z tartych jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej