JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM

- Krok 1Do letniego mleka dodać Kasię, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
- Krok 2Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników.
- Krok 3Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
- Krok 4Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm.
- Krok 5Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować Kasią, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Krok 6Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów.
- Krok 7Obie części posmarować masą z białego sera, posypać jagodami.
- Krok 8Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).
- Krok 9Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).
Przygotowanie