JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

100 gramów

0.5 łyżeczki

2 sztuki

560 gramów

10 gramów

400 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

5 łyżek

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do letniego mleka dodać Kasię, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.

Krok 2

Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników.

Krok 3

Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.

Krok 4

Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm.

Krok 5

Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować Kasią, wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 6

Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów.

Krok 7

Obie części posmarować masą z białego sera, posypać jagodami.

Krok 8

Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).

Krok 9

Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej