Jajeczne świnki na lodowym wypasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajeczne świnki na lodowym wypasie

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

1 sztuka

3 sztuki

6 plastrów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Odcinamy dłuższe ścianki, aby móc wyciągnąć żółtka.

Krok 2

Z kabanosa wycinamy 6 trójkątów, z których zrobimy uszy. W 3 plasterkach marchewki wykałaczkami robimy po dwie dziurki, aby otrzymać nosek świnki.

Krok 3

Żółtka mieszamy z żółtym serem, szynką i majonezem. Dodajemy rozkruszoną mini kostkę czosnek i doprawiamy do smaku pieprzem.

Krok 4

Pastą nadziewamy jajka. Plasterki marchewki, w których wycięliśmy dziurki, przyczepiamy do jajek (najlepiej posmarować je odrobiną majonezu), aby otrzymać noski świnek. Z zielonego pieprzu robimy świnkom oczy, z trójkącików kabanosów uszy, a z pozostałych plasterków marchewki ogonki świnek.

Krok 5

Zwierzaczki układamy je na półmisku wyściełanym poszarpaną na małe kawałki lodową sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajeczne świnki na lodowym wypasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajeczne świnki na lodowym wypasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajeczne świnki na lodowym wypasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajeczne świnki na lodowym wypasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajeczne świnki na lodowym wypasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajeczne świnki na lodowym wypasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajeczne świnki na lodowym wypasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajeczne świnki na lodowym wypasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej