Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

185 gramów

150 mililitrów

420 gramów

100 mililitrów

1.5 sztuki

0.3 łyżeczki

dekoracja:

3 sztuki

1.5 łyżki

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie na około 5 minut, aż zmiękną.

Krok 2

Zagotować 2 łyżki śmietanki do ubijania z 2 łyżkami wody. Zdjąć z ognia, z żelatyny odcisnąć nadmiar wody, energicznie wymieszać ją ze śmietanką, aż całkowicie się rozpuści. Następnie masę wymieszać z kajmakiem.

Krok 3

Śmietanę kremówkę wymieszać z pozostałą częścią śmietanki, ubić na sztywno, następnie dodać kajmak. Masę rozdzielić do sześciu pucharków lub szklanek, wstawić do lodówki, aby stężała na co najmniej sześć godzin lub na całą noc.

Krok 4

Kiedy masa będzie gotowa, podgrzać 90 g kajmaku z 1.5 łyżeczki wody, wymieszać, aż stanie się płynny i gładki. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 5

Każdego banana pokroić na 6 ukośnych kawałków, ułożyć na blasze wyłożonej folią i posypać cukrem. Skarmelizować banany za pomocą palnika. (można też na chwilę ułożyć je na rozgrzanym grillu).

Krok 6

Lody rozdzielić do pucharków, polać sosem kajmakowym, w każdej porcji ułożyć trzy kawałki karmelizowanego banana.

1

Opinie o przepisie

  • Marian Kupski

    Marian Kupski , 19.05.2016

    No to większa dawka Insuliny !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mus kajmakowy z karmelizowanym bananemMus kajmakowy z karmelizowanym bananem

Jeśli szukasz inspiracji na oryginalny i zarazem elegancki deser, to przepis na mus kajmakowy z karmelizowanym bananem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Delikatna masa, która stanowi bazę deseru, musi być dobrze schłodzona, aby mogła odpowiednio stężeć. Najlepiej zatem zostawić pucharki w lodówce na całą noc. Płynny kajmak, którym na samym końcu polejesz lody, będzie doskonale współgrać smakiem ze schłodzoną bazą. Do deseru najlepiej będą pasować lody o smaku czekoladowym. Skarmelizowane banany powinny być chrupiące i dodawać całości delikatnej słodyczy. Deser możesz dodatkowo ozdobić listkiem świeżej mięty i posypać wiórkami przygotowanymi z białej lub mlecznej czekolady. Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem dobrze sprawdzi się na słodki podwieczorek. Łatwość wykonania na pewno pozytywnie Cię zaskoczy, a efekt oczaruje nawet najbardziej najwybredniejsze podniebienia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Bardzo cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu.