Kanapka z pastą z awokado

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

261 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgniecione widelcem awokado wymieszaj z drobno posiekaną cebulką.

Kanapka z pastą z awokado - Krok 1

Krok 2

Pieczywo posmaruj pastą awokado. Na awokado ułóż plasterki rzodkiewki.

Kanapka z pastą z awokado - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem potasu, fosforu, miedzi, folianów.

2

Opinie o przepisie

  • Zbigniew Trzaska

    Zbigniew Trzaska

    eleganko szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • klaudusiek200x klaudusiek200x

    klaudusiek200x klaudusiek200x

    Pyszne ja awokado sblędowałam i wyszły 4 kromki

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pastą z awokadoKanapka z pastą z awokado

Proste i szybkie drugie śniadanie? Kanapki z pastą z awokado zrobisz w mig. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować smakowitą przekąskę. W tym celu przygotuj awokado, rzodkiewkę, cebulę i żytni chleb.

Dla kogo?

Przepis przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom warzywnych wariacji. Przepyszna pasta z awokado doskonale nadaje się na kanapki oraz do jedzenia solo. Śmiało można ją łączyć z rozmaitymi dodatkami. Tak przyrządzony posiłek bardzo łatwo jest zapakować i zjeść w pracy. Wygodnie i smacznie.

Na zdrowie!

Danie jest cennym źródłem błonnika, który korzystnie reguluje pracę jelit). Oprócz tego dostarcza do naszego organizmu potas (436,6 mg czyli 22% RWS), który jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi tak ważnego dla zdrowia serca.

Czy wiesz, że?

Chcesz obrać awokado i nie wiesz jak się za to zabrać? Spieszymy z pomocą. Umyte warzywo przekrój wzdłuż, tak by powstały dwie połowy. Nacinacie rozpocznij od pestki. Po przekręceniu awokado powinno bez problemu się przepołowić, pozostawiając nasiono w jednej części. Wbij ostrze noża lekko w pestkę i przekręcając, wyjmij ją delikatnym ruchem. Następnie natnij owoce w kostkę (bez przecinana skórki). Na koniec oddziel miąższ od łupiny za pomocą łyżeczki. I gotowe!