Kanapka z pastą z awokado

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 702.9 kJ / 168 Kcal | 8 % |
Tłuszcz | 7.9 g | 8 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 1 g | 5 % |
Węglowodany | 25.7 g | 10 % |
w tym cukry | 1.5 g | 2 % |
Błonnik | 5.4 g | - |
Białko | 3.8 g | 8 % |
Sól | 0.5 g | 8 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 150 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Rozgniecione widelcem awokado wymieszaj z drobno posiekaną cebulką.
- Krok 2Pieczywo posmaruj pastą awokado. Na awokado ułóż plasterki rzodkiewki.
Posiłek jest źródłem potasu, fosforu, miedzi, folianów.
Proste i szybkie drugie śniadanie? Kanapki z pastą z awokado zrobisz w mig. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować smakowitą przekąskę. W tym celu przygotuj awokado, rzodkiewkę, cebulę i żytni chleb.
Dla kogo?
Przepis przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom warzywnych wariacji. Przepyszna pasta z awokado doskonale nadaje się na kanapki oraz do jedzenia solo. Śmiało można ją łączyć z rozmaitymi dodatkami. Tak przyrządzony posiłek bardzo łatwo jest zapakować i zjeść w pracy. Wygodnie i smacznie.
Na zdrowie!
Danie jest cennym źródłem błonnika, który korzystnie reguluje pracę jelit). Oprócz tego dostarcza do naszego organizmu potas (436,6 mg czyli 22% RWS), który jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi tak ważnego dla zdrowia serca.
Czy wiesz, że?
Chcesz obrać awokado i nie wiesz jak się za to zabrać? Spieszymy z pomocą. Umyte warzywo przekrój wzdłuż, tak by powstały dwie połowy. Nacinacie rozpocznij od pestki. Po przekręceniu awokado powinno bez problemu się przepołowić, pozostawiając nasiono w jednej części. Wbij ostrze noża lekko w pestkę i przekręcając, wyjmij ją delikatnym ruchem. Następnie natnij owoce w kostkę (bez przecinana skórki). Na koniec oddziel miąższ od łupiny za pomocą łyżeczki. I gotowe!