Kanapki z szynką parmeńską i rukolą – mini | Przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
709 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

50 gramów

50 gramów

5 sztuk

4 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W misce wymieszaj sos sałatkowy z 2 łyżkami oliwy, wodą i 1 łyżką soku z cytryny.

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - Krok 1

Krok 2

Kromki pieczywa skrop pozostałą oliwą i zapiecz chwilę w piekarniku z funkcją grilla.

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - Krok 2

Krok 3

Na gotowych grzankach układaj kolejno rukolę i plastry szynki. Polej całość sosem i udekoruj pomidorkami przekrojonymi na pół.

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Marzena  Poreba

    Marzena Poreba , 21.12.2020

    Super przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z rukolą i szynką parmeńskąKanapki z rukolą i szynką parmeńską

Myślicie, że o kanapkach wiecie już wszystko? Sprawdźcie nasz przepis na chrupiące grzanki z rukolą i szynką parmeńską. Szybko przekonacie się, że kanapki mogą zamienić się w popisowe i niezwykle szykowne danie, któremu daleko do prostej przekąski, traktowanej jako posiłek awaryjny, gdy brakuje pomysłu na śniadanie, lunch albo kolację.

Dla kogo? Eleganckie potrawy warto przygotowywać nie tylko od święta. Lubicie serwować dania smaczne i efektowne? Na widok kanapek z rukolą i szynką parmeńską podanych na ciepło, aż nabierzecie ochoty na założenie krawata i odświętnej koszuli.

Na jaką okazję? Nie musicie od razu organizować wystawnego balu, by wypróbować ten przepis. Pozwólcie sobie na stylową kolację nawet wtedy, gdy wieczór spędzacie w domu w gronie najbliższych.

Czy wiesz, że? W kulinariach zastosowanie znajdują nie tylko liście rukoli, ale również jej nasiona. To właśnie z nich produkowany jest olej jamba, który dużym uznaniem cieszy się w Azji Zachodniej.

Dla urozmaicenia: Rukolę możecie zamienić w apetyczne pesto, które równie wyśmienicie będzie pasować do kanapek. Podajcie je wtedy z dodatkiem mozzarelli lub sera brie.