Kanapki z rukolą i szynką parmeńską
NOWY PRZEPIS
łatwe
520 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
50 gramów
50 gramów
5 sztuk
4 łyżki
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
W misce wymieszaj sos sałatkowy z 2 łyżkami oliwy, wodą i 1 łyżką soku z cytryny.

Krok 2
Kromki pieczywa skrop pozostałą oliwą i zapiecz chwilę w piekarniku z funkcją grilla.

Krok 3
Na gotowych grzankach układaj kolejno rukolę i plastry szynki. Polej całość sosem i udekoruj pomidorkami przekrojonymi na pół.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z rukolą i szynką parmeńską
Myślicie, że o kanapkach wiecie już wszystko? Sprawdźcie nasz przepis na chrupiące grzanki z rukolą i szynką parmeńską. Szybko przekonacie się, że kanapki mogą zamienić się w popisowe i niezwykle szykowne danie, któremu daleko do prostej przekąski, traktowanej jako posiłek awaryjny, gdy brakuje pomysłu na śniadanie, lunch albo kolację.
Dla kogo? Eleganckie potrawy warto przygotowywać nie tylko od święta. Lubicie serwować dania smaczne i efektowne? Na widok kanapek z rukolą i szynką parmeńską podanych na ciepło, aż nabierzecie ochoty na założenie krawata i odświętnej koszuli.
Na jaką okazję? Nie musicie od razu organizować wystawnego balu, by wypróbować ten przepis. Pozwólcie sobie na stylową kolację nawet wtedy, gdy wieczór spędzacie w domu w gronie najbliższych.
Czy wiesz, że? W kulinariach zastosowanie znajdują nie tylko liście rukoli, ale również jej nasiona. To właśnie z nich produkowany jest olej jamba, który dużym uznaniem cieszy się w Azji Zachodniej.
Dla urozmaicenia: Rukolę możecie zamienić w apetyczne pesto, które równie wyśmienicie będzie pasować do kanapek. Podajcie je wtedy z dodatkiem mozzarelli lub sera brie.








































