
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
500 gramów
250 gramów
1.5 litra
1 szczypta
1 łyżka
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj w dużym rondlu nóżki, golonki i kość od szynki. Dodaj bulionetkę drobiową Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Krok 2
Poszatkuj grubo kapustę. Zagotuj w oddzielnym rondlu wodę. Dodaj ocet, kapustę i gotuj przez 2 minuty. Odcedź i odstaw.

Krok 3
Wyjmij nóżki, golonki i kość z rosołu. Ostudź i obierz z tłuszczu. Oddziel mięso od kości, posiekaj i odstaw.

Krok 4
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do rosołu kapustę, ziemniaki i gotuj przez 30 minut.

Krok 5
Dodaj kminek, pieprz i posiekane mięso, następnie wlej śmietanę. Podawaj zupę posypaną zieloną pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak
Kapuśniak to zupa kojarzona w Polsce głównie z górskimi terenami, gdzie nazywana jest kwaśnicą. W tych rejonach gotuje się ją z kiszonej kapusty, na mięsnym wywarze. Do jej przyrządzenia nie używa się innych warzyw, a jako dodatek wykorzystuje się ziemniaki wyłożone na osobnym talerzu. Słowacy i Ukraińcy, przyrządzają własną odmianę tego dania, nazywając ją kapustnicą. Tak naprawdę wariantów kapuśniaku jest wiele, pojawiają się nawet opcje wegetariańskie, w których wywar przyrządza się np. z grzybów. Najpopularniejsze jest jednak wykorzystanie białej kapusty, gotowanej w połączeniu z dwoma rodzajami mięs, np. wieprzowym i wołowym. Do takiej mieszanki dodaje się kminek – popularną do przyprawiania dań z kapusty przyprawę – oraz pietruszkę. Gotową potrawę możesz zaserwować z ulubionym pieczywem: w wersji świeżej lub zgrillowanej na grzanki. Dla jeszcze lepszego efektu – smakowego i wizualnego – warto dodać do niej kiełbasę. Mamy nadzieję, że nasz przepis stanie się dla Ciebie inspiracją do przyrządzenia kapuśniaku. Smacznego!

































