
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku zawsze robię zalewę do mięsa, aby zamarynować karczek i odłożyć go do lodówki. Mięso wtedy przejdzie przyprawami, wystarczy nawet na 30 minut. Tak więc przepis na zalewę do mięsa: Do kubka nalewam oliwy tak połowę i dodaję rosołek drobiowy. Do smaku kilka kropel przyprawy Maggi i pieprzu. Po wymieszaniu dodaję jeszcze paprykę słodką i ostrą po około 1/2 łyżeczki, ale pamiętajcie to jest do smaku i każdy musi trochę dostosować ilość przypraw do swoich wymagań. Do tak sporządzonej mikstury wyciskam 3 ząbki czosnku. Całość już gotowa więc pozostaje tylko natarcie mięsa i odłożenie go do lodówki.
Krok 2
Kolejnym etapem naszego obiadku jest sporządzenie kapusty pekińskiej. 1/2 kapusty przekrójcie na pół, a następnie na cienkie paseczki pokrójcie do miski. Do tak skrojonej kapusty dodaję marchewkę - trę ją na najmniejszych oczkach w tarle. Całość mieszam i posypuję łyżeczką cukru, a także do smaku pieprzem. Na całość wyciskam także 1/2 cytryny i około 2 łyżki oliwy. Wszystko mieszam i próbuję na ogół jest w porządku. Najlepiej smakuje jak przejdzie tak po około 30 minutach.
Krok 3
Gdy już surówka jest gotowa pomału zaczynam zabierać się za mięsko. Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso wraz z zalewą i smażę z każdej strony.Nie napiszę dokładnie czasu bo to ciężko określić, po prostu mięso ma być usmażone nie surowe. Gotowe mięso wykładam na talerz i dodaję surówkę. Widok bardzo przyjemny, taki kolorowy, optymistyczny wręcz wiosenny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej