Karczek z surówką z kapusty pekińskiej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karczek z surówką z kapusty pekińskiej

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

4

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku zawsze robię zalewę do mięsa, aby zamarynować karczek i odłożyć go do lodówki. Mięso wtedy przejdzie przyprawami, wystarczy nawet na 30 minut. Tak więc przepis na zalewę do mięsa: Do kubka nalewam oliwy tak połowę i dodaję rosołek drobiowy. Do smaku kilka kropel przyprawy Maggi i pieprzu. Po wymieszaniu dodaję jeszcze paprykę słodką i ostrą po około 1/2 łyżeczki, ale pamiętajcie to jest do smaku i każdy musi trochę dostosować ilość przypraw do swoich wymagań. Do tak sporządzonej mikstury wyciskam 3 ząbki czosnku. Całość już gotowa więc pozostaje tylko natarcie mięsa i odłożenie go do lodówki.

Krok 2

Kolejnym etapem naszego obiadku jest sporządzenie kapusty pekińskiej. 1/2 kapusty przekrójcie na pół, a następnie na cienkie paseczki pokrójcie do miski. Do tak skrojonej kapusty dodaję marchewkę - trę ją na najmniejszych oczkach w tarle. Całość mieszam i posypuję łyżeczką cukru, a także do smaku pieprzem. Na całość wyciskam także 1/2 cytryny i około 2 łyżki oliwy. Wszystko mieszam i próbuję na ogół jest w porządku. Najlepiej smakuje jak przejdzie tak po około 30 minutach.

Krok 3

Gdy już surówka jest gotowa pomału zaczynam zabierać się za mięsko. Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso wraz z zalewą i smażę z każdej strony.Nie napiszę dokładnie czasu bo to ciężko określić, po prostu mięso ma być usmażone nie surowe. Gotowe mięso wykładam na talerz i dodaję surówkę. Widok bardzo przyjemny, taki kolorowy, optymistyczny wręcz wiosenny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karczek z surówką z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej