
Składniki
2.5 kilograma
6 łyżek
0.2 litra
2 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia umyj i pokrój na dzwonki.
Krok 2
Piwo wymieszaj z mąką, jajkami, solą i mielonym pieprzem.
Krok 3
Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni. Kawałki ryby mocz w przygotowanym cieście i smaż przez ok. 5 minut aż nabiorą złotego koloru.
Krok 4
Cytrynę sparz, obierz, skórkę drobno posiekaj, wyciśnij sok. Połącz obie śmietany, dodaj wyciśnięty sok i skórkę z cytryny, chrzan i ziarna pieprzu.
Krok 5
Całość dopraw solą i pieprzem dokładnie przemieszaj. Usmażonego karpia włóż na talerz i polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























