
Składniki
1200 mililitrów
120 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kasztany włóż do garnka o pojemności ok. 2 litrów. Zalej wodą, dodaj przyprawę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij szumowiny i dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj ok. 25 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj sherry i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Kasztany nałóż do salaterek i zalej syropem. Możesz podawać na ciepło bądź zimno.
Krok 2
Zdejmij szumowiny i dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj ok. 25 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj sherry i sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Krok 3
Kasztany nałóż do salaterek i zalej syropem. Możesz podawać na ciepło bądź zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej