Kaszubka zupa z kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszubka zupa z kapustą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

null

0.5 szklanki

null

null

2 łyżki

1 pęczek

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, umyj, cebulę posiekaj drobno razem z włoszczyzną, kapustę w dużą kostkę.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj osobno w osolonej wodzie.

Krok 3

Pozostałe warzywa zalej wodą i gotuj do miękkości.

Krok 4

Po tym czasie wymieszaj z ugotowanymi rozkrojonymi w ćwiartki ziemniakami i odrobiną kminku. Dopraw do smaku.

Krok 5

Śmietanę zmieszaj w kubku z mąką i koncentratem pomidorowym, zabiel sosem zupę i zagotuj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszubka zupa z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszubka zupa z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszubka zupa z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszubka zupa z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszubka zupa z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszubka zupa z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszubka zupa z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszubka zupa z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej