Kataloński omlet przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kataloński omlet

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

800 gramów

1 sztuka

6 sztuk

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2

Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w kostkę. Wszystko dodaj do cebuli.

Krok 3

Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.

Krok 4

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując.

Krok 5

Smaż na rozgrzanym tłuszczu omlety, podnosząc ich brzegi ku górze.

Krok 6

Zsuń na talerz, nałóż przygotowany warzywny farsz i udekoruj katalońskie omlety posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kataloński omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kataloński omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kataloński omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kataloński omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kataloński omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kataloński omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kataloński omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kataloński omlet - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej