
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
800 gramów
1 sztuka
6 sztuk
1 szczypta
3 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 2
Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w kostkę. Wszystko dodaj do cebuli.
Krok 3
Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.
Krok 4
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując.
Krok 5
Smaż na rozgrzanym tłuszczu omlety, podnosząc ich brzegi ku górze.
Krok 6
Zsuń na talerz, nałóż przygotowany warzywny farsz i udekoruj katalońskie omlety posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej