Pieczeń z dzika po myśliwsku - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczeń z dzika po myśliwsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

marynata:

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 ziaren

5 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki marynaty zagotuj i ostudź.

Krok 2

Odżałowane i umyte mięso porządnie wygnieć ręką, ułóż w kamiennym garnku, zalej marynatą wynieś w chłodne miejsce na 2-3 dni, codziennie przekręcaj.

Krok 3

Po wyjęciu z marynaty mięso osusz, gęsto naszpikuj słoniną, natrzyj solą i pieprzem, zostaw na godzinę.

Krok 4

Następnie oprósz je mąką, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełóż do rondla, polej smalcem, dodaj pokrojoną w plasterki cebulę, skrop piwem i duś pod przykryciem, często podlewając przecedzoną marynatą. Gdy mięso zmiękkie, wyjmij, pokrój na plastry, ponownie ułóż w rondlu.

Krok 5

Wymieszaj dokładnie żółtko z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej plastry mięsa i chwilę trzymaj na niewielkim ogniu. Mięso delikatnie ułóż na ogrzanym półmisku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
40 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej