Pieczeń z dzika po myśliwsku - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczeń z dzika po myśliwsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

marynata:

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 ziaren

5 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki marynaty zagotuj i ostudź.

Krok 2

Odżałowane i umyte mięso porządnie wygnieć ręką, ułóż w kamiennym garnku, zalej marynatą wynieś w chłodne miejsce na 2-3 dni, codziennie przekręcaj.

Krok 3

Po wyjęciu z marynaty mięso osusz, gęsto naszpikuj słoniną, natrzyj solą i pieprzem, zostaw na godzinę.

Krok 4

Następnie oprósz je mąką, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełóż do rondla, polej smalcem, dodaj pokrojoną w plasterki cebulę, skrop piwem i duś pod przykryciem, często podlewając przecedzoną marynatą. Gdy mięso zmiękkie, wyjmij, pokrój na plastry, ponownie ułóż w rondlu.

Krok 5

Wymieszaj dokładnie żółtko z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej plastry mięsa i chwilę trzymaj na niewielkim ogniu. Mięso delikatnie ułóż na ogrzanym półmisku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z dzika po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej