Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

2

30 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

140 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W gorącej wodzie rozpuść bulionetkę drobiową Knorr, wstaw na ogień, wrzuć do garnka ryż i gotuj ok. 15 minut, po czym odcedź i trzymaj pod przykryciem.

Krok 2

Mięso opłucz pod bieżącą wodą i podziel na dwie części. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, zeszklij na odrobinie oliwy. Dodaj startą na tarce o dużych oczkach cukinię i przesmaż jeszcze kilka minut. Odstaw do przestygnięcia. Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż do połowy tak aby utworzyć kieszonki. Do każdej kieszonki włóż przesmażoną i przestygniętą cukinię z cebulą i czosnkiem oraz po kawałku sera feta. Kieszonki zepnij wykałaczkami.

Krok 3

Każdą kieszonkę posyp z obydwu stron naturalną przyprawą do kurczaka Knorr. Kieszonki włóż do rękawa do pieczenia i piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej