Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
50
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymiesza ze 125 ml zimnej wody. Odstaw na 3 minuty. Natkę posiekaj.
Krok 2
Mielone mięso wymieszaj z Fixem, dodaj posiekaną natkę, następnie formuj niewielkie klopsiki zwilżając dłonie wodą.
Krok 3
Klopsiki smaż na rozgrzanym tłuszczu kilka minut, po usmażeniu ułóż na papierowym ręczniku.
Krok 4
Przygotuj Sos pomidorowy Knorr według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.
Krok 5
Klopsiki ułóż w garnku z sosem, gotuj 3-5 minut na małym ogniu. Podawaj z ziemniaczanym puree.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym stanowią dobrą propozycję na szybki obiad. Są proste w przygotowaniu i jednocześnie łatwo je przechowywać przez dłuższy czas. Gotowe wystarczy zawekować lub poporcjować do specjalnych woreczków i umieścić w zamrażarce. Do ich przyrządzenia użyj dowolnego mięsa mielonego – wieprzowego, wołowego lub drobiowego. Wymieszaj je z odpowiednią kompozycją przypraw. Sprawdzą się świeże lub suszone zioła, takie jak: bazylia, tymianek, majeranek, natka pietruszki czy koperek. Czosnek, ostra papryka lub pieprz kajeński nada mięsu pikanterii. Z przygotowanej masy uformuj niewielkie klopsiki. Przed ugotowaniem ich w bulionie lub sosie warto delikatnie podsmażyć je na patelni. Dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania i dodatkowo zyskają złocistą barwę. Gotowe podawaj z sosem pomidorowym. W sezonie przygotuj go ze świeżych warzyw, natomiast zimną konserwowych – wybierz te, które zostały już obrane ze skórki. Wypróbuj także wariantu z sosem pieczarkowym i podsmażaną cebulką. Gotowe klopsiki będą dobrze komponowały się z ziemniaczanym purée, kaszą i ryżem. Sprawdź nasz przepis!