Klopsiki w sosie pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

329

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

50

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymiesza ze 125 ml zimnej wody. Odstaw na 3 minuty. Natkę posiekaj.

Krok 2

Mielone mięso wymieszaj z Fixem, dodaj posiekaną natkę, następnie formuj niewielkie klopsiki zwilżając dłonie wodą.

Krok 3

Klopsiki smaż na rozgrzanym tłuszczu kilka minut, po usmażeniu ułóż na papierowym ręczniku.

Krok 4

Przygotuj Sos pomidorowy Knorr według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.

Krok 5

Klopsiki ułóż w garnku z sosem, gotuj 3-5 minut na małym ogniu. Podawaj z ziemniaczanym puree.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki w sosie pomidorowymKlopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym stanowią dobrą propozycję na szybki obiad. Są proste w przygotowaniu i jednocześnie łatwo je przechowywać przez dłuższy czas. Gotowe wystarczy zawekować lub poporcjować do specjalnych woreczków i umieścić w zamrażarce. Do ich przyrządzenia użyj dowolnego mięsa mielonego – wieprzowego, wołowego lub drobiowego. Wymieszaj je z odpowiednią kompozycją przypraw. Sprawdzą się świeże lub suszone zioła, takie jak: bazylia, tymianek, majeranek, natka pietruszki czy koperek. Czosnek, ostra papryka lub pieprz kajeński nada mięsu pikanterii. Z przygotowanej masy uformuj niewielkie klopsiki. Przed ugotowaniem ich w bulionie lub sosie warto delikatnie podsmażyć je na patelni. Dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania i dodatkowo zyskają złocistą barwę. Gotowe podawaj z sosem pomidorowym. W sezonie przygotuj go ze świeżych warzyw, natomiast zimną konserwowych – wybierz te, które zostały już obrane ze skórki. Wypróbuj także wariantu z sosem pieczarkowym i podsmażaną cebulką. Gotowe klopsiki będą dobrze komponowały się z ziemniaczanym purée, kaszą i ryżem. Sprawdź nasz przepis!