
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
50
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymiesza ze 125 ml zimnej wody. Odstaw na 3 minuty. Natkę posiekaj.
Krok 2
Mielone mięso wymieszaj z Fixem, dodaj posiekaną natkę, następnie formuj niewielkie klopsiki zwilżając dłonie wodą.
Krok 3
Klopsiki smaż na rozgrzanym tłuszczu kilka minut, po usmażeniu ułóż na papierowym ręczniku.
Krok 4
Przygotuj Sos pomidorowy Knorr według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.
Krok 5
Klopsiki ułóż w garnku z sosem, gotuj 3-5 minut na małym ogniu. Podawaj z ziemniaczanym puree.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym stanowią dobrą propozycję na szybki obiad. Są proste w przygotowaniu i jednocześnie łatwo je przechowywać przez dłuższy czas. Gotowe wystarczy zawekować lub poporcjować do specjalnych woreczków i umieścić w zamrażarce. Do ich przyrządzenia użyj dowolnego mięsa mielonego – wieprzowego, wołowego lub drobiowego. Wymieszaj je z odpowiednią kompozycją przypraw. Sprawdzą się świeże lub suszone zioła, takie jak: bazylia, tymianek, majeranek, natka pietruszki czy koperek. Czosnek, ostra papryka lub pieprz kajeński nada mięsu pikanterii. Z przygotowanej masy uformuj niewielkie klopsiki. Przed ugotowaniem ich w bulionie lub sosie warto delikatnie podsmażyć je na patelni. Dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania i dodatkowo zyskają złocistą barwę. Gotowe podawaj z sosem pomidorowym. W sezonie przygotuj go ze świeżych warzyw, natomiast zimną konserwowych – wybierz te, które zostały już obrane ze skórki. Wypróbuj także wariantu z sosem pieczarkowym i podsmażaną cebulką. Gotowe klopsiki będą dobrze komponowały się z ziemniaczanym purée, kaszą i ryżem. Sprawdź nasz przepis!


































