Mięsne klopsiki z natką pietruszki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki w sosie pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

50

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymiesza ze 125 ml zimnej wody. Odstaw na 3 minuty. Natkę posiekaj.

Krok 2

Mielone mięso wymieszaj z Fixem, dodaj posiekaną natkę, następnie formuj niewielkie klopsiki zwilżając dłonie wodą.

Krok 3

Klopsiki smaż na rozgrzanym tłuszczu kilka minut, po usmażeniu ułóż na papierowym ręczniku.

Krok 4

Przygotuj Sos pomidorowy Knorr według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.

Krok 5

Klopsiki ułóż w garnku z sosem, gotuj 3-5 minut na małym ogniu. Podawaj z ziemniaczanym puree.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz ukraiński
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki w sosie pomidorowymKlopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym stanowią dobrą propozycję na szybki obiad. Są proste w przygotowaniu i jednocześnie łatwo je przechowywać przez dłuższy czas. Gotowe wystarczy zawekować lub poporcjować do specjalnych woreczków i umieścić w zamrażarce. Do ich przyrządzenia użyj dowolnego mięsa mielonego – wieprzowego, wołowego lub drobiowego. Wymieszaj je z odpowiednią kompozycją przypraw. Sprawdzą się świeże lub suszone zioła, takie jak: bazylia, tymianek, majeranek, natka pietruszki czy koperek. Czosnek, ostra papryka lub pieprz kajeński nada mięsu pikanterii. Z przygotowanej masy uformuj niewielkie klopsiki. Przed ugotowaniem ich w bulionie lub sosie warto delikatnie podsmażyć je na patelni. Dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania i dodatkowo zyskają złocistą barwę. Gotowe podawaj z sosem pomidorowym. W sezonie przygotuj go ze świeżych warzyw, natomiast zimną konserwowych – wybierz te, które zostały już obrane ze skórki. Wypróbuj także wariantu z sosem pieczarkowym i podsmażaną cebulką. Gotowe klopsiki będą dobrze komponowały się z ziemniaczanym purée, kaszą i ryżem. Sprawdź nasz przepis!