Mięsne klopsiki z natką pietruszki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki w sosie pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

50

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymiesza ze 125 ml zimnej wody. Odstaw na 3 minuty. Natkę posiekaj.

Krok 2

Mielone mięso wymieszaj z Fixem, dodaj posiekaną natkę, następnie formuj niewielkie klopsiki zwilżając dłonie wodą.

Krok 3

Klopsiki smaż na rozgrzanym tłuszczu kilka minut, po usmażeniu ułóż na papierowym ręczniku.

Krok 4

Przygotuj Sos pomidorowy Knorr według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.

Krok 5

Klopsiki ułóż w garnku z sosem, gotuj 3-5 minut na małym ogniu. Podawaj z ziemniaczanym puree.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki w sosie pomidorowymKlopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym stanowią dobrą propozycję na szybki obiad. Są proste w przygotowaniu i jednocześnie łatwo je przechowywać przez dłuższy czas. Gotowe wystarczy zawekować lub poporcjować do specjalnych woreczków i umieścić w zamrażarce. Do ich przyrządzenia użyj dowolnego mięsa mielonego – wieprzowego, wołowego lub drobiowego. Wymieszaj je z odpowiednią kompozycją przypraw. Sprawdzą się świeże lub suszone zioła, takie jak: bazylia, tymianek, majeranek, natka pietruszki czy koperek. Czosnek, ostra papryka lub pieprz kajeński nada mięsu pikanterii. Z przygotowanej masy uformuj niewielkie klopsiki. Przed ugotowaniem ich w bulionie lub sosie warto delikatnie podsmażyć je na patelni. Dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania i dodatkowo zyskają złocistą barwę. Gotowe podawaj z sosem pomidorowym. W sezonie przygotuj go ze świeżych warzyw, natomiast zimną konserwowych – wybierz te, które zostały już obrane ze skórki. Wypróbuj także wariantu z sosem pieczarkowym i podsmażaną cebulką. Gotowe klopsiki będą dobrze komponowały się z ziemniaczanym purée, kaszą i ryżem. Sprawdź nasz przepis!