Szparagi z jajkiem sadzonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi z jajkiem sadzonym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj i odkrój zdrewniałą część (około 1/3 długości szparaga). Jeśli szparagi nie są bardzo młode, to je obierz (główki nie obieraj). Przygotowane szparagi włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut.

Krok 2

W tym czasie na małej patelni rozpuść łyżkę masła i ostrożnie wbij jajko tak, by nie uszkodzić żółtka. Smaż na małym ogniu aż białko się zetnie.

Krok 3

Oddzielnie rozpuść masło z Delikatem. Na talerzu ułóż odcedzone szparagi i polej je przygotowanym masłem. Obok ułóż jajko sadzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej