Szparagi z jajkiem sadzonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi z jajkiem sadzonym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj i odkrój zdrewniałą część (około 1/3 długości szparaga). Jeśli szparagi nie są bardzo młode, to je obierz (główki nie obieraj). Przygotowane szparagi włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut.

Krok 2

W tym czasie na małej patelni rozpuść łyżkę masła i ostrożnie wbij jajko tak, by nie uszkodzić żółtka. Smaż na małym ogniu aż białko się zetnie.

Krok 3

Oddzielnie rozpuść masło z Delikatem. Na talerzu ułóż odcedzone szparagi i polej je przygotowanym masłem. Obok ułóż jajko sadzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej