Kocie oczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

569 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

350 gramów

375 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

4 sztuki

1.5 łyżeczki

200 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj Kasię, cukier, cukier waniliowy, kakao i 6 łyżek wody.

Krok 2

Następnie ostudź.

Krok 3

Żółtka oddziel od białek.

Krok 4

Z białek ubij sztywną pianę.

Krok 5

Do letniej masy dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek.

Krok 6

Prostokątną formę 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 7

Do formy wlej połowę ciasta.

Krok 8

Biszkopty sklej powidłami po dwa i ułóż na cieście jeden obok drugiego w równych rzędach.

Krok 9

Całość zalej drugą połową ciasta i piecz 50 min. w 180 st. C.

Krok 10

Po przekrojeniu zimnego ciasta (przez środek biszkoptów) zobaczysz „kocie oczy.”

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kocie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kocie oczkaKocie oczka

Swoją żartobliwą nazwę ciasto kocie oczka zawdzięcza przełożonym dżemem biszkoptom, które wyglądają jak skośne oczy zwierzęcia. Ten przepis udowadnia, że do upieczenia efektownego ciasta nie potrzebujesz wcale skomplikowanych składników ani wielu godzin spędzonych w kuchni. Na początek przygotuj kostkę do pieczenia, cukier, kakao i wodę. Wszystkie składniki zagotuj w rondelku, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Oddziel żółtka od białek i dodaj te pierwsze do masy kakaowej. Wsyp do niej także mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubij mikserem ustawionym na najwyższe obroty na sztywną pianę, dzięki której ciasto będzie zdecydowanie bardziej puszyste. Pianę dodaj do reszty składników, a połowę powstałej masy przelej do wyłożonej papierem blaszki. Sklejaj dżemem, np. truskawkowym lub malinowym, po dwa okrągłe biszkopty i układaj w równych rzędach na powierzchni ciasta. Całość zalej drugą połową masy. Upieczone ciasto podawaj po przestudzeniu, oprószone obficie cukrem pudrem.