Kokosowa Pokusa

- Krok 1Biszkopt: Białka ubić na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli.
- Krok 2Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucić po jednym żółtku i ubić.
- Krok 3Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
- Krok 4Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i delikatnie wyrównać. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut.
- Krok 5Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Powinno być zarumienione z wierzchu i odchodzić od brzegów formy. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce.
- Krok 6Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę dokładnie rozmieszać z pozostałym mlekiem i wlać do gotującego mleka. Ugotować budyń i ostudzić.
- Krok 7Kasię utrzeć dodając po łyżce budyniu. Kasię rozpuścić na patelni, dodać wiórki kokosowe i cukier.
- Krok 8Kokos zasmażyć na złoty kolor.
- Krok 9Jedną część biszkoptu posmarować dżemem malinowym i połową masy. Przykryć drugą częścią biszkoptu.
- Krok 10Resztę masy rozsmarować na na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wystudzonym kokosem.
Przygotowanie
Zobacz również