Koktajl owocowy z kefirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Koktajl owocowy z kefirem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

19

heart
443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko i banana umyj pod bieżącą wodą, osusz oraz podziel na kawałki. Następnie rozdrobnij owoce (np. w mikserze).

Koktajl owocowy z kefirem - Krok 1

Krok 2

Dodaj kefir i chwilę mieszaj do momentu połączenia się składników.

Koktajl owocowy z kefirem - Krok 2

Krok 3

Pij po schłodzeniu w lodówce lub bezpośrednio po przygotowaniu.

Koktajl owocowy z kefirem - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: wapnia, potasu, ryboflawiny, manganu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl owocowy z kefiremKoktajl owocowy z kefirem

Fit koktajl jabłkowy to ciekawa alternatywa dla popularnych napojów z truskawkami, borówkami czy modnym ostatnio jarmużem. Wybierz miękkie odmiany jabłek, np. cortlandy, żeby łatwiej było je zblendować. Aby koktajl miał bardziej kremową konsystencję i słodszy smak, dodaj do niego również pół banana. Te egzotyczne owoce wspaniale pasują do koktajli, a dzięki wysokiej zawartości potasu, są także pożądane w zdrowej diecie. Najlepsze są banany mocno dojrzałe – zawierają co prawda więcej cukru, ale mniej skrobi. Są lekkostrawne i nawet nieduży kawałek może sprawić, że przekąska zyska przyjemny smak. Koktajl jabłkowy przygotuj na bazie kefiru o 2% zawartości tłuszczu – ten mleczny produkt stanowi znakomite źródło wapnia i ryboflawiny, tzn. witaminy B2. Zmiksuj wszystkie składniki pożywnego podwieczorku i przelej napój do wysokiej szklanki. Jeśli chcesz, dopraw go dodatkowo odrobiną cynamonu, który podkreśli smak jabłek, a latem dodaj kilka kostek lodu. Spróbuj, jak wspaniale smakuje ta zdrowa przekąska!