Koktajl owocowy ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Koktajl owocowy ze szpinakiem

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

19

heart
397 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

458 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 garść

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Owoce obierz ze skórek, poprzekrawaj. Szpinak umyj i odsącz wodę.

Koktajl owocowy ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj do owoców i szpinaku jogurt naturalny i całość zmiksuj. Spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Koktajl owocowy ze szpinakiem - Krok 2
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, ryboflawiny, magnezu, miedzi, witamin C, B12 i B6.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl owocowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl owocowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl owocowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl owocowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl owocowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl owocowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl owocowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl owocowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl owocowy ze szpinakiemKoktajl owocowy ze szpinakiem

Smoothie z owoców ze szpinakiem to szybki, ale i bardzo pożywny sposób na drugie śniadanie. Z łatwością przyrządzisz je w domu, ale możesz także śmiało je zabrać na wynos – jako przekąskę do pracy. Połączenie szpinaku i owoców doskonale orzeźwia oraz dodaje sił.

Dla kogo? To idealny przepis dla ludzi aktywnych, żyjących w pośpiechu, którzy pragną odżywiać się smacznie i zdrowo.

Na zdrowie! Owocowo – warzywny napój jest skarbnicą wartościowych witamin i składników mineralnych. Połączenie świeżego szpinaku, kiwi, banana oraz pomarańczy dostarcza potasu (620,7 mg, czyli 32,6% RWS), tak cennego dla prawidłowej pracy mięśni i całego układu nerwowego. Zwróćmy uwagę, że smoothie to także moc witaminy C, która jest niezastąpionym pomocnikiem wspierającym naszą odporność czyli pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Czy wiesz, że? Dziś smoothie stało się bardzo modną przekąską, postrzeganą jako zdrowa alternatywa dla tych słodkich. Natomiast co ciekawe, pomysł na zmiksowany napój pojawił się już w latach 60. w USA.