Koktajl z mleka i banana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl z mleka i banana

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

19

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wlej mleko do wysokiego naczynia. Banany umyj, obierz banany ze skóry i pokrój.

Koktajl z mleka i banana - Krok 1

Krok 2

Dodaj do mleka banany i zblenduj. Gotowy koktajl przelej do szklanki.

Koktajl z mleka i banana - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, ryboflawiny, witaminy B6, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl z mleka i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl z mleka i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl z mleka i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl z mleka i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl z mleka i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl z mleka i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl z mleka i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl z mleka i banana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl z mleka i bananaKoktajl z mleka i banana

Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszą się mleczne bądź owocowo-warzywne napoje w rozmaitych połączeniach smakowych. Dziś polecamy koktajl z mleka i banana. To dobry wybór na smaczne oraz pożywne drugie śniadanie.

Dla kogo?

Koktajl z mleka i banana przygotujesz bardzo szybko i bez większych problemów. Polecamy osobom zabieganym oraz zapracowanym. Szybki shake będzie doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Na zdrowie!

Ten napój to skarbnica witamin, w szczególności tych zaliczanych do grupy B. W posiłku znajdziemy witaminę B2 (0,5 mg, czyli 35,8% RWS), B6 (0,5 mg, czyli 34,9% RWS) oraz B12 (0,98 ug, czyli 39,1% RWS). Odpowiadają one m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto witamina B2 dba o stan skóry i błon śluzowych. Z kolei witamina B6 bierze udział w procesach przemiany białek, oraz glikogenu – naszej rezerwy energetycznej. Równie ważna jest witamina B12, która umożliwia prawidłowe wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku, jak również odpowiada za metabolizm energetyczny.

Czy wiesz, że?

Banan to tropikalny owoc bananowca zwyczajnego. Banany uprawiane są przeważnie w strefie klimatu międzyzwrotnikowego, czyli w Afryce, obu Amerykach, Azji i krajach Pacyfiku.