
Składniki
1 litr
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Wlej mleko do wysokiego naczynia. Banany umyj, obierz banany ze skóry i pokrój.

Krok 2
Dodaj do mleka banany i zblenduj. Gotowy koktajl przelej do szklanki.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, ryboflawiny, witaminy B6, witaminy B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl z mleka i banana
Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszą się mleczne bądź owocowo-warzywne napoje w rozmaitych połączeniach smakowych. Dziś polecamy koktajl z mleka i banana. To dobry wybór na smaczne oraz pożywne drugie śniadanie.
Dla kogo?
Koktajl z mleka i banana przygotujesz bardzo szybko i bez większych problemów. Polecamy osobom zabieganym oraz zapracowanym. Szybki shake będzie doskonałą przekąską w ciągu dnia.
Na zdrowie!
Ten napój to skarbnica witamin, w szczególności tych zaliczanych do grupy B. W posiłku znajdziemy witaminę B2 (0,5 mg, czyli 35,8% RWS), B6 (0,5 mg, czyli 34,9% RWS) oraz B12 (0,98 ug, czyli 39,1% RWS). Odpowiadają one m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto witamina B2 dba o stan skóry i błon śluzowych. Z kolei witamina B6 bierze udział w procesach przemiany białek, oraz glikogenu – naszej rezerwy energetycznej. Równie ważna jest witamina B12, która umożliwia prawidłowe wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku, jak również odpowiada za metabolizm energetyczny.
Czy wiesz, że?
Banan to tropikalny owoc bananowca zwyczajnego. Banany uprawiane są przeważnie w strefie klimatu międzyzwrotnikowego, czyli w Afryce, obu Amerykach, Azji i krajach Pacyfiku.