
Składniki
1 litr
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Wlej mleko do wysokiego naczynia. Banany umyj, obierz banany ze skóry i pokrój.

Krok 2
Dodaj do mleka banany i zblenduj. Gotowy koktajl przelej do szklanki.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, ryboflawiny, witaminy B6, witaminy B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl z mleka i banana
Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszą się mleczne bądź owocowo-warzywne napoje w rozmaitych połączeniach smakowych. Dziś polecamy koktajl z mleka i banana. To dobry wybór na smaczne oraz pożywne drugie śniadanie.
Dla kogo?
Koktajl z mleka i banana przygotujesz bardzo szybko i bez większych problemów. Polecamy osobom zabieganym oraz zapracowanym. Szybki shake będzie doskonałą przekąską w ciągu dnia.
Na zdrowie!
Ten napój to skarbnica witamin, w szczególności tych zaliczanych do grupy B. W posiłku znajdziemy witaminę B2 (0,5 mg, czyli 35,8% RWS), B6 (0,5 mg, czyli 34,9% RWS) oraz B12 (0,98 ug, czyli 39,1% RWS). Odpowiadają one m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto witamina B2 dba o stan skóry i błon śluzowych. Z kolei witamina B6 bierze udział w procesach przemiany białek, oraz glikogenu – naszej rezerwy energetycznej. Równie ważna jest witamina B12, która umożliwia prawidłowe wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku, jak również odpowiada za metabolizm energetyczny.
Czy wiesz, że?
Banan to tropikalny owoc bananowca zwyczajnego. Banany uprawiane są przeważnie w strefie klimatu międzyzwrotnikowego, czyli w Afryce, obu Amerykach, Azji i krajach Pacyfiku.