Kolorowa babka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

6 sztuk

300 gramów

350 gramów

6 łyżek

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę (niewielką ilość Kasi pozostaw do posmarowania blachy).

Krok 2

Nie przerywając ucierania, dodaj do masy olej (po łyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodaj do masy.

Krok 4

Delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podziel je na trzy części.

Krok 6

Do pierwszej dodaj kisiel wiśniowy, do drugiej łyżkę mąki, a do trzeciej kakao.

Krok 7

Prostokątną formę posmaruj Kasią i posyp mąką.

Krok 8

Przełóż do formy ciasto z kakao, następnie w dwóch rzędach wyłóż ciasto i kisiel, i wlej na środek ciasto bez dodatków.

Krok 9

Piecz ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa babkaKolorowa babka

Kolorowa babka to świetne urozmaicenie dla klasycznej babki piaskowej. Dzięki dodatkom zyska nie tylko ciekawszy wygląd, ale także posmak. Masę na to ciasto przygotuj według znanego Ci przepisu. Zadbaj o to, aby była puszysta, stopniowo łącząc ze sobą składniki. Podziel ją na trzy części. Każdą z nich przygotuj w innym wariancie. Wypróbuj np. wersji z makiem, który doskonale skomponuje się z suszonymi owocami. Sięgnij także po gorzkie kakao zmieszane z cukrem pudrem lub cukrem waniliowym albo czekoladą w proszku (ewentualnie zastąpisz ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej i utartą z kostką do pieczenia). Wypiek skomponuj warstwowo. Kolorowa babka będzie smaczniejsza, gdy dodasz do niej owocowy kisiel, np. wiśniowy. Jego kwaśny posmak doskonale zrównoważą słodkie bakalie. Ciasto piecz w dowolnej formie. Przyrządzone w keksówce będzie przypominać chlebek, więc możesz serwować je w postaci kromek z dżemem. Do dekoracji wykorzystaj cukier puder lub polewę lukrową. Zainspiruj się i upiecz kolorową babkę.