Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, bakłażana, cukinię i obie papryki pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Marchew obierz, przekrój po długości na pół, pokrój w cienkie pół plastry, a czosnek posiekaj.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa - zaczynając od cebuli, marchwi i papryki, dodaj czosnek, bakłażana, cukinię i pomidory z puszki. Dodaj bulion na włoszczyźnie i gotuj pod przykryciem około 20-25 minut, w razie potrzeby możesz dodać więcej wody.

Dobra rada:
Warzywa podawaj z chlebem, udekorowane łyżką śmietany lub jogurtem. Jeżeli chcesz, żeby Twoje danie było wegańskie, użyj produktów pochodzenia roślinnego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowy ratatouille - VIDEO
Ratatouille to znane wegetariańskie danie pochodzące z Prowansji. W różnych wariantach jest popularne szczególnie w regionach śródziemnomorskich. Ma postać warzywnego gulaszu, a jego wielką zaletą jest prostota. Łatwo go przyrządzić, ale żeby wyszedł jak najlepszy, trzeba zachować odpowiednią kolejność smażenia warzyw. Powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, dlatego ich przygotowanie zacznij od tych najtwardszych. Najpierw podsmaż cebulę z marchewką oraz papryką. Po chwili dodaj cukinię, następnie bakłażana. Nie obieraj go ze skórki, by jego kawałki nie straciły kształtu i zachowały swój wyrazisty kolor. Nie podgrzewaj warzyw zbyt długo, ponieważ zmiękną jeszcze podczas duszenia w sosie, który powstanie po dodaniu pomidorów z puszki. Nadają się także świeże. Jeśli się na nie zdecydujesz, możesz użyć ich w całości, bez usuwania gniazd. Ratatouille podawaj ze świeżą kolendrą oraz z chrupiącą bagietką. Pasuje także z dodatkiem kaszy jaglanej lub kuskus. Przygotuj to danie na wegański obiad!