Kotlety z karkówki w panierce z orzechami
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
125 mililitrów
8 szczypt
8 szczypt
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety, dość duże i grube, rozklep lekko tłuczkiem - najlepiej przykrywając je folią spożywczą żeby mięso nie pryskało. Każdy kawałek oprósz z obu stron solą i pieprzem.
Krok 2
Bułkę tartą, orzechy i mini kostki wrzuć do rozdrabiniacza - zmiksuj aż masa będzie sypka i dość jednolita.
Krok 3
Jajko roztrzep z mlekiem. Kotlety panieruj w jajku i panierce orzechowej. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem . Smaż aż ładnie się zrumienią. Podawaj z ulubioną surówką i ew. ziemniakami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z karkówki w panierce z orzechami
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów, usmaż mięso w panierce z orzechami. Chrupiąca i złota, świetnie podkreśli smak mięsa. Przygotowuje się ją bardzo podobnie do klasycznej, z tą różnicą, że bułkę tartą wzbogaca się rozdrobnionymi orzechami i ziołami. Kotlety z karkówki w panierce z orzechami podaje się najczęściej z ziemniakami. Sprawdzą się zwłaszcza pieczone w piekarniku, z dużą ilością ziół. Aromatyczne i delikatnie, a jednocześnie pikantne, będą dobrze komponowały się z mięsem. Z warzywnych dodatków szczególnie pasować będzie rukola, serwuj ją z pomidorami koktajlowymi, czerwoną cebulą oraz serem pleśniowym, koniecznie polaną oliwą. Dobrym dodatkiem będzie też surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami. Orzechowa panierka sprawdzi się także do dań z rybami. Jej urozmaicenie mogą stanowić zioła, np. bazylia, oregano czy zioła prowansalskie. Szukasz sposobu na podkreślającą smak mięsa chrupką panierkę? Przygotuj kotlety z karkówki w panierce z orzechami. Koniecznie sprawdź ten przepis!