Kotlety z karkówki w panierce z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z karkówki w panierce z orzechami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

125 mililitrów

8 szczypt

8 szczypt

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety, dość duże i grube, rozklep lekko tłuczkiem - najlepiej przykrywając je folią spożywczą żeby mięso nie pryskało. Każdy kawałek oprósz z obu stron solą i pieprzem.

Krok 2

Bułkę tartą, orzechy i mini kostki wrzuć do rozdrabiniacza - zmiksuj aż masa będzie sypka i dość jednolita.

Krok 3

Jajko roztrzep z mlekiem. Kotlety panieruj w jajku i panierce orzechowej. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem . Smaż aż ładnie się zrumienią. Podawaj z ulubioną surówką i ew. ziemniakami.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z karkówki w panierce z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z karkówki w panierce z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z karkówki w panierce z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z karkówki w panierce z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z karkówki w panierce z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z karkówki w panierce z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z karkówki w panierce z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z karkówki w panierce z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z karkówki w panierce z orzechami Kotlety z karkówki w panierce z orzechami

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów, usmaż mięso w panierce z orzechami. Chrupiąca i złota, świetnie podkreśli smak mięsa. Przygotowuje się ją bardzo podobnie do klasycznej, z tą różnicą, że bułkę tartą wzbogaca się rozdrobnionymi orzechami i ziołami. Kotlety z karkówki w panierce z orzechami podaje się najczęściej z ziemniakami. Sprawdzą się zwłaszcza pieczone w piekarniku, z dużą ilością ziół. Aromatyczne i delikatnie, a jednocześnie pikantne, będą dobrze komponowały się z mięsem. Z warzywnych dodatków szczególnie pasować będzie rukola, serwuj ją z pomidorami koktajlowymi, czerwoną cebulą oraz serem pleśniowym, koniecznie polaną oliwą. Dobrym dodatkiem będzie też surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami. Orzechowa panierka sprawdzi się także do dań z rybami. Jej urozmaicenie mogą stanowić zioła, np. bazylia, oregano czy zioła prowansalskie. Szukasz sposobu na podkreślającą smak mięsa chrupką panierkę? Przygotuj kotlety z karkówki w panierce z orzechami. Koniecznie sprawdź ten przepis!