Krajanka orzechowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

141 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

300 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

warstwa orzechowa:

200 gramów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

400 gramów

3 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

Krok 2

Wałkujemy dość cienko, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 175 stopni.

Krok 3

W garnku podgrzewamy Kasię, miód i cukier.

Krok 4

Po rozpuszczeniu cukru odstawiamy do wystudzenia.

Krok 5

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Krok 6

Dodajemy do przestudzonej masy.

Krok 7

Mieszamy.

Krok 8

Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę i posypujemy orzechami oraz rodzynkami (czasem mieszam orzechy z masą).

Krok 9

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut.

Krok 10

Lekko ciepłe ciasto kroimy na małe kwadraciki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krajanka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krajanka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krajanka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krajanka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krajanka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krajanka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krajanka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Ciasto cytrynowe
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej