Krajanka serowo-dyniowa

- Krok 1Spód: Orzechy i płatki drobno posiekać nożem, następnie dodać resztę składników i wszystko razem siekać aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.
- Krok 2Szklankę powstałej kruszonki odłożyć na później a z reszty wygnieść spód blaszki o wymiarach 20x30 wcześniej wyłożonej pergaminem. Piec na rumiany kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
- Krok 3Wcześniej odłożoną kruszonkę wysypać na drugą blachę i upiec jako kruchą i sypką masę. Podczas pieczenia warto masę przemieszać co 5 minut.
- Krok 4Masa serowo-dyniowa: Podane składniki masy serowej przełożyć do misy i miksować na gładką masę. Wylać na ciepły spód. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C aż masa się zetnie na środku, a brzegi zaczną lekko się unosić.
- Krok 5Krem: Wszystkie składniki wymieszać, następnie równo rozprowadzić na gorącym cieście. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowo 5 minut. Wystudzone ciasto posypać upieczoną wcześniej kruszonką lekko wciskając ją w masę. Schłodzić w lodówce prze co najmniej 3 godziny.

Kruchy spód pełen orzechów, aksamitne nadzienie, cienka warstwa waniliowego kremu i chrupiąca kruszonka – to krajanka serowo-dyniowa. Spód ciasta przyrządzisz z dodatkiem orzechów i płatków owsianych, dzięki czemu będzie wyjątkowo kruchy. Część masy wykorzystaj do wykonania kruszonki – rozdrobnione kawałki krótko piecz na blasze, od czasu do czasu mieszając. Zacznij jednak od zrobienia spodu, a kiedy będzie gotowy, wylej na niego masę serowo-dyniową. Upieczoną dynię zmiksuj na purée i połącz z lekko słonym serkiem śmietankowym oraz dopraw korzennymi przyprawami – cynamon i imbir idealnie uzupełnią słodycz dyni. Zapiecz, a następnie na wierzch wyłóż krem i znów włóż całość do piekarnika. Po ostygnięciu posyp wierzch przygotowaną wcześniej kruszonką i lekko dociśnij ją do masy. Aby krajanka miała odpowiednią konsystencję i dobrze się ją kroiło, schładzaj ją w lodówce przez około trzy godziny. Ciasto podziel na równe kwadraty. Sprawdź, jak wspaniale smakuje i apetycznie wygląda. Udanych wypieków!