Krajanka serowo-dyniowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

75

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

529 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1582 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

1 szklanka

125 gramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szklanka

80 gramów

masa serowo-dyniowa:

225 gramów

0.75 szklanki

125 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

krem:

1 szklanka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: Orzechy i płatki drobno posiekać nożem, następnie dodać resztę składników i wszystko razem siekać aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.

Krajanka serowo-dyniowa - Krok 1

Krok 2

Szklankę powstałej kruszonki odłożyć na później a z reszty wygnieść spód blaszki o wymiarach 20x30 wcześniej wyłożonej pergaminem. Piec na rumiany kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Krajanka serowo-dyniowa - Krok 2

Krok 3

Wcześniej odłożoną kruszonkę wysypać na drugą blachę i upiec jako kruchą i sypką masę. Podczas pieczenia warto masę przemieszać co 5 minut.

Krajanka serowo-dyniowa - Krok 3

Krok 4

Masa serowo-dyniowa: Podane składniki masy serowej przełożyć do misy i miksować na gładką masę. Wylać na ciepły spód. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C aż masa się zetnie na środku, a brzegi zaczną lekko się unosić.

Krajanka serowo-dyniowa - Krok 4

Krok 5

Krem: Wszystkie składniki wymieszać, następnie równo rozprowadzić na gorącym cieście. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowo 5 minut. Wystudzone ciasto posypać upieczoną wcześniej kruszonką lekko wciskając ją w masę. Schłodzić w lodówce prze co najmniej 3 godziny.

Krajanka serowo-dyniowa - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba, 30.10.2019

    Bardzo pomysłowe i musi być bardzo dobre chociaż jeszcze tego nie robiłem ale wygląda smakowicie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Stopa

    Karolina Stopa, 15.10.2017

    Bardzo dobre ciasto, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Mocko

    Aleksandra Mocko, 27.09.2017

    Ja zrobilam z surowej dyni ale niektorzy ja pieka najpierw zeby sie obierala lekko. Moja sugestia by dodac troszke wiecej niz szczypte soli..wtedy bedzie sie rozplywalo ciasto w ustach. zamiast serka z pudelka mozna zmielic ser bialy z odrobina smietany lub jogurtu naturalnego(ominiemy tak cala chemie w serku;-) ) plus ja dalam cukier muscovado..pachnie i jak smakuje..bajka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maly aniolek

    maly aniolek, 01.10.2016

    A to pure z dyni jak zrobic? surowa czy ugotowana zblendowac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maly aniolek

    maly aniolek, 01.10.2016

    A to pure z dyni zrobic z ugotowanej dyni czy surowej?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiktoria nykiel

    wiktoria nykiel, 27.09.2016

    suppperrrrrrrrrrrrrrr!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krajanka serowo-dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krajanka serowo-dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krajanka serowo-dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krajanka serowo-dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krajanka serowo-dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krajanka serowo-dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krajanka serowo-dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek makowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krajanka serowo-dyniowaKrajanka serowo-dyniowa

Kruchy spód pełen orzechów, aksamitne nadzienie, cienka warstwa waniliowego kremu i chrupiąca kruszonka – to krajanka serowo-dyniowa. Spód ciasta przyrządzisz z dodatkiem orzechów i płatków owsianych, dzięki czemu będzie wyjątkowo kruchy. Część masy wykorzystaj do wykonania kruszonki – rozdrobnione kawałki krótko piecz na blasze, od czasu do czasu mieszając. Zacznij jednak od zrobienia spodu, a kiedy będzie gotowy, wylej na niego masę serowo-dyniową. Upieczoną dynię zmiksuj na purée i połącz z lekko słonym serkiem śmietankowym oraz dopraw korzennymi przyprawami – cynamon i imbir idealnie uzupełnią słodycz dyni. Zapiecz, a następnie na wierzch wyłóż krem i znów włóż całość do piekarnika. Po ostygnięciu posyp wierzch przygotowaną wcześniej kruszonką i lekko dociśnij ją do masy. Aby krajanka miała odpowiednią konsystencję i dobrze się ją kroiło, schładzaj ją w lodówce przez około trzy godziny. Ciasto podziel na równe kwadraty. Sprawdź, jak wspaniale smakuje i apetycznie wygląda. Udanych wypieków!