Krem z brokułów z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z brokułów z grzankami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

6 sztuk

2.5 litra

10 sztuk

5 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na różyczki, resztę warzyw obierz i pokrój w grubą kostkę. Z kopru włoskiego wytnij korzeń.

Krok 2

W garnku podsmaż cebulę na rumiano, dodaj resztę warzyw oprócz brokułów. Podsmażaj ok. 5 minut.

Krok 3

Dodaj wodę i kostki Knorr, gotuj 10 min, dodaj brokuły i gotuj do zmięknięcia warzyw.

Krok 4

Zmiksuj zupę, a następnie przetrzyj przez drobne sito i zagotuj.

Krok 5

Z chleba tostowego usuń skórkę a środek pokrój w kostkę, oprósz ziołami i skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez 5 min.

Krok 6

Udekoruj zupę śmietaną i podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Duszona karkówka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z brokułów z grzankamiKrem z brokułów z grzankami

Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu zupę? Zupa krem z brokułów z koprem włoskim to propozycja dla Ciebie. Będzie trafionym wyborem, bez względu na okazję podania. Żeby ją przygotować, będziesz potrzebować bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego. Kiedy będzie gotowy, przygotuj warzywa: pokrój je i usmaż. Korzeń kopru włoskiego doda zupie jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Jego smak jest bardzo łagodny, więc jeśli chcesz, aby danie miało bardziej wyrazisty smak, dodaj nieco posiekanego czosnku. Możesz dołożyć garść pestek z dyni albo słonecznika, najlepiej uprażonych na suchej patelni. Wsyp również szczyptę gałki muszkatołowej, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Udekoruj ją kleksami ze śmietany i gałązkami kopru, posyp posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie połóż na wierzchu kilka różyczek brokułów. Krem z brokułów podawaj w głębokim talerzu z czosnkowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub też solo – w dużej filiżance. Zainspiruj się tym przepisem na zupę krem z brokułów z koprem włoskim.