
Składniki
400 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
6 sztuk
2.5 litra
10 sztuk
5 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na różyczki, resztę warzyw obierz i pokrój w grubą kostkę. Z kopru włoskiego wytnij korzeń.
Krok 2
W garnku podsmaż cebulę na rumiano, dodaj resztę warzyw oprócz brokułów. Podsmażaj ok. 5 minut.
Krok 3
Dodaj wodę i kostki Knorr, gotuj 10 min, dodaj brokuły i gotuj do zmięknięcia warzyw.
Krok 4
Zmiksuj zupę, a następnie przetrzyj przez drobne sito i zagotuj.
Krok 5
Z chleba tostowego usuń skórkę a środek pokrój w kostkę, oprósz ziołami i skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez 5 min.
Krok 6
Udekoruj zupę śmietaną i podawaj z grzankami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z brokułów z grzankami
Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu zupę? Zupa krem z brokułów z koprem włoskim to propozycja dla Ciebie. Będzie trafionym wyborem, bez względu na okazję podania. Żeby ją przygotować, będziesz potrzebować bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego. Kiedy będzie gotowy, przygotuj warzywa: pokrój je i usmaż. Korzeń kopru włoskiego doda zupie jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Jego smak jest bardzo łagodny, więc jeśli chcesz, aby danie miało bardziej wyrazisty smak, dodaj nieco posiekanego czosnku. Możesz dołożyć garść pestek z dyni albo słonecznika, najlepiej uprażonych na suchej patelni. Wsyp również szczyptę gałki muszkatołowej, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Udekoruj ją kleksami ze śmietany i gałązkami kopru, posyp posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie połóż na wierzchu kilka różyczek brokułów. Krem z brokułów podawaj w głębokim talerzu z czosnkowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub też solo – w dużej filiżance. Zainspiruj się tym przepisem na zupę krem z brokułów z koprem włoskim.