Krem z brokułów z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z brokułów z grzankami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

6 sztuk

2.5 litra

10 sztuk

5 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na różyczki, resztę warzyw obierz i pokrój w grubą kostkę. Z kopru włoskiego wytnij korzeń.

Krok 2

W garnku podsmaż cebulę na rumiano, dodaj resztę warzyw oprócz brokułów. Podsmażaj ok. 5 minut.

Krok 3

Dodaj wodę i kostki Knorr, gotuj 10 min, dodaj brokuły i gotuj do zmięknięcia warzyw.

Krok 4

Zmiksuj zupę, a następnie przetrzyj przez drobne sito i zagotuj.

Krok 5

Z chleba tostowego usuń skórkę a środek pokrój w kostkę, oprósz ziołami i skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez 5 min.

Krok 6

Udekoruj zupę śmietaną i podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z brokułów z grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z brokułów z grzankamiKrem z brokułów z grzankami

Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu zupę? Zupa krem z brokułów z koprem włoskim to propozycja dla Ciebie. Będzie trafionym wyborem, bez względu na okazję podania. Żeby ją przygotować, będziesz potrzebować bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego. Kiedy będzie gotowy, przygotuj warzywa: pokrój je i usmaż. Korzeń kopru włoskiego doda zupie jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Jego smak jest bardzo łagodny, więc jeśli chcesz, aby danie miało bardziej wyrazisty smak, dodaj nieco posiekanego czosnku. Możesz dołożyć garść pestek z dyni albo słonecznika, najlepiej uprażonych na suchej patelni. Wsyp również szczyptę gałki muszkatołowej, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Udekoruj ją kleksami ze śmietany i gałązkami kopru, posyp posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie połóż na wierzchu kilka różyczek brokułów. Krem z brokułów podawaj w głębokim talerzu z czosnkowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub też solo – w dużej filiżance. Zainspiruj się tym przepisem na zupę krem z brokułów z koprem włoskim.